Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt säkerhet för USA-flyg

Den man som försökte detonera en sprängladdning på ett plan över Detroit i USA säger sig ha haft kontakter med al-Qaida. Han avväpnades innan han hann utlösa bomben.

USA uppmanar nu till skärpta säkerhetsrutiner.

Planet var på väg att landa när mannen försökte utlösa en bomb. En hög regeringstjänsteman i presidenthögkvarteret Vita huset sade att den gripne är nigerian med kontakter i al-Qaida. Mannen använde sig av en ny typ av sprängladdning.

Attentatsförsöket skedde ombord på ett Northwest Airlines-plan på väg ner för landning i Detroit vid 18-tiden på juldagen, svensk tid, efter en flygning från Amsterdam i Nederländerna.

Polisen i London bedriver nu efterforskningar som är kopplade till attentatsförsöket.

Vi står i kontakt med de amerikanska myndigheterna, och undersökningar i London genomförs som ett led i utredningen, säger en taleskvinna till AFP.

Passagerare berättade att det var nära panik när ett ljussken flämtade till och det började ryka. En ung man kastade sig fram och övermannade den man vars kläder börjat brinna.

Han handskades med honom riktigt bra. Det blev en kort kamp och han tog snabbt kontrollen, sade Jafry.

Bombmannen uppges ha haft en påse fylld med explosivt pulver tejpad runt benet, och använde en spruta för att injicera ett kemiskt ämne som skulle utlösa explosionen.

EU-kommissionen uttrycker "förfäran" över attentatsförsöket och ska undersöka om alla säkerhetsföreskrifter följdes på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam, där mannen steg ombord.

En hög regeringstjänsteman i Vita huset slog snabbt fast att det var fråga om ett terrorangrepp på Northwest Airlines-planet.

Efter julterrorn på Northwest Airlines-planet har USA uppmanat flygbolag över hela världen att skärpa säkerheten för alla flygningar till USA, uppger myndigheter i Nederländerna enligt AFP.

Den gripne nigerianen klev på planet på Amsterdams storflygplats Schiphol.

Bland annat ska passagerare visiteras och att handbagage undersökas mer noga. De nya åtgärderna ska gälla tills vidare.

Namnet på den gripne och hans terroristförbindelse dök upp snabbt vid en sökning i en databas med underrättelseuppgifter, sade kongressmannen Peter King till tv-stationen Fox News. Sprängladdningen var ganska avancerad, sade King:

Detta kunde ha blivit katastrofalt.

Den misstänkte mannen ådrog sig tredje gradens brännskador. Två passagerare fick lindrigare skador. Alla passagerare förhördes efter landningen.

En framstående muslimsk grupp fördömde snabbt attentatsförsöket och berömde de rådiga passagerarnas inripande. Gruppen uttryckte lättnad över att dådet misslyckats.

Dessa modiga och påpassliga passagerare bör belönas för sitt hjältemod, sade högsta ledaren för Muslim Public Affairs Council Salam Al-Marayati i Washington.

President Barack Obama informerades omedelbart, mitt i sin julledighet med familjen på Hawaii. Han konfererade med Nationella säkerhetsgruppens chef Dennis McDonough och sin rådgivare om terrorbekämpning John Brennan.

Efter mötet beordrade Obama skärpta säkerhetsåtgärder för flyget, meddelade Vita husets talesman Bill Burton. Han sade att presidenten följer händelsen och blir regelbundet informerad om utvecklingen:

Hans planer ändras inte än så länge.

Den gripne har i förhör ha sagt att han är med i nätverket al-Qaida. Sprängmedlet hade han inskaffat i Jemen tillsammans med en instruktionsbok om hur han skulle gå till väga, uppgav han för utredare från den federala polisen FBI enligt en bulletin från myndigheterna.