Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt läge för ny Telia-chef

Annons

Två månaders mjukstart har övergått i skarpt läge för Telia Soneras nye chef, Johan Dennelind. Mutanklagelserna i Uzbekistan, som fick företrädaren Lars Nyberg att avgå i förtid, är ännu inte något avslutat kapitel.

Spontant pratar han helst om framtiden, ett bredare kunderbjudande och kampen om marknadsandelar.

Vi har fantastiska medarbetare, med en enorm kompetens spridd över många länder. Det här ska vi jobba vidare med, säger Johan Dennelind.

Men en genomgång av hur etablering och expansion i Eurasien har gått till pågår ännu, för att se om det finns skäl att ompröva närvaron.

Utgångspunkten är att vi har gjort allt rätt, när vi har klivit in. Om det inte är så, när vi går igenom avtal för avtal i land för land, får vi reagera på det då. Men utgångspunkten är att vi ska vara kvar.

Svåra länder

Han hymlar inte med att det i vissa fall rör sig om diktaturer.

Jag har agerat i svåra länder förut och jag vet vad som krävs för att vi ska kunna agera i de här länderna för att vara en ansvarsfull del av utvecklingen.

Men han väjer undan från den besvärande frågan om varför tre högt uppsatta Telia Sonera-chefer är kvar i tjänst trots misstankar om grova mutbrott.

Jag kommer inte ge mig in och kommentera personer, historiskt. Mitt fokus är nu att gå vidare. Frågan är om vi har gjort tillräckligt för att rätta till det eventuella fel vi har begått.

Och uppgifterna om att Telia Sonera i fjol förhandlat om ett kontrakt för beskydd mot krångliga myndigheter i Uzbekistan vill han inte kommentera.

Det är andra dagen på jobbet. Jag har inte hunnit sätta mig in i alla frågor ännu.

Rätt och fel

Turbulensen kring mutanklagelser och samarbete med säkerhetstjänster i diktaturer har pågått sedan i fjol. Förutom ny koncernchef har kritiken lett till en utrensning i styrelsen och skärpta riktlinjer mot korruption och om förvärv och hantering av kunddata.

Frågan är om vi har fått ut det, så att förståelsen finns där och att vi alla har det som en del i vår vardag. Vi måste förstå vad som är rätt och fel. Vi måste göra rätt i alla lägen. Det är något jag måste driva från dag ett, säger Dennelind.

Han utesluter inte att de höjda ambitionerna ställs mot krav från diktaturer i framtiden. Då är det viktigt att kunna säga nej, enligt Dennelind, även om det i slutändan är inhemsk lag som gäller.

Då får vi förhålla oss till det. Det innebär inte att vi tycker att det är bra.

Han tillägger att närvaro i diktaturer ger möjlighet att påverka och förbättra.

Där tror jag Telia Sonera har en unik möjlighet, med det arv, den historik och de grundvärderingar som finns i nordisk kultur.

Mer läsning

Annons