Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt lag ger fler livstidsstraff

Annons

Regeringens förslag om att skärpa lagen så att fler som fälls för mord ska dömas till livstids fängelse möts av kritik.

Flera remissinstanser har invändningar.

I slutet av augusti förra året gick justitieminister Beatrice Ask (M) ut och förklarade att livstidsstraff inte ska dömas ut i undantagsfall utan att hon ville se en skärpning av lagen.

Och under torsdagen ska regeringen besluta om en lagrådsremiss som säger att straffet för mord är livstid "om omständigheterna är försvårande", skriver Svenska Dagbladet.

Det är inte ovanligt att det finns inslag som gör att det blir särskilt allvarligt, och där man förstår att lidandet har varit förfärligt på många olika sätt. Det måste tas i beaktande, och då handlar det om att det ska dömas ut livstid, säger Beatrice Ask till tidningen.

Men förslaget får kritik av olika remissinstanser. Hovrätten för Västra Götaland anser till exempel att möjligheten att differentiera straffet går förlorad.

Anne Ramberg, generalsekretare för Advokatsamfundet, är inne på samma linje. Hon tror även att det är val i år spelar in.

Det känns som om alla partier, oberoende om det är regeringen eller oppositionen, positionerar sig nu, med som vi uppfattar det, populistiska förslag. Det ligger i tiden med strängare straff, säger hon till TT.

Ramberg tror inte att lagförslaget skulle ha någon effekt när det gäller att förhindra brott.

Människor som begår mord funderar ju inte på om de ska få livstids fängelse.

Mer läsning

Annons