Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt kontroll för arbete med barn

Annons

Från den 18 december ska alla som vill arbeta med barn kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Den nya lagen gäller nu även dem som inte är anställda inom skola eller förskola, som idrottsledare.

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till TT att hon hoppas att lagen ska innebära en större säkerhet för ungdomar som engagerar sig i idrottsrörelsen.

Det har ju funnits en uttrycklig begäran ifrån idrottsrörelsen att bättre komma till rätta med de problem som av och till blivit klarlagda. Ett har varit registerutdrag. Det har vi vänt och vridit på. Sedan har vi också fått EU-direktiv som gör att vi behöver hantera frågan, säger hon.

Ask tycker att det krävs även andra åtgärder i klubbarna för att skydda barn, såsom bra utbildning, rätt rekrytering och en organisation som gör verksamheten synlig.

TT: Du har tidigare varit skeptisk till effekten av fler registerutdrag.

Man ska inte tro att detta är lösningen, att detta garanterar att inget ont kan hända barn. För det är en falsk trygghet i så fall. Att någon begått brott tidigare behöver inte betyda att man gör det igen och man fångar inte heller in huvuddelen av befolkningen som inte begått brott tidigare. Det är lite den skepsis jag har känt, säger Ask. Men det är också på det sättet att personer som begått brott, när de sonat sitt brott och tagit sitt straff, har rätt att få verka som vanlig medborgare och inte bli stämplade för lång tid framåt.

Ask pekar på att registerutdragen inte ska omfatta alla brott, utan framförallt sexualbrott och grova våldsbrott.

Så det är inte ett utdrag ur belastningsregistret rakt av. Så vi försöker ändå vara precisa.

Enligt tidigare regler fick man ut hela belastningsregistret och det är inte rimligt, tycker Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Det är framför allt när det gäller mord, grova våldsbrott och liknande som det är särskilt viktigt, säger

Hon välkomnar den nya lagen, men säger också att utdragen i sig inte räcker för att komma åt problemet med olämpliga ledare inom barn- och ungdomsidrotten.

Man får inte tro att det här på något vis löser problemen. Det visar bara dem som redan är dömda, och när det gäller den här typen av förbrytare är merparten inte dömda, säger hon och poängterar att det förebyggande arbetet är viktigt. Det måste fortfarande göras i alla föreningar. Man måste uppmärksamma och prata om de här frågorna och vara noga med vilka ledare man väljer. Sedan kan utdragen vara en pusselbit, men ensamt löser de ingenting.

Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg valde för ett par år sedan att berätta hur han som ung utnyttjats sexuellt av sin styvfar och tränare. Sedan dess har Svenska friidrottsförbundet intensifierat arbetet med värdegrundsfrågor, enligt generalsekreterare Anders Albertsson.

Vi arbetar mer med utbildning om hur vi kan skapa trygga och säkra miljöer. Det händer inom idrotten, precis som inom alla ideella organisationer, att det sker avarter och då gäller det att vi kan vara så välrustade som möjligt för att hantera det, säger han och tillägger: Det viktigaste arbetet är förebyggande.

Scouterna har varit remissinstans i arbetet med att ta fram den nya lagen och välkomnar att den nu har utfärdats.

Vi har föreslagit just den här typen av kontroll. Det här beslutet värnar barnens rättigheter, säger Josefine Larsson, ordförande för Scouterna.

Scouterna har hittills inte krävt något registerutdrag från blivande ledare. Nu tas riktlinjer fram för hur man ska göra i framtiden.

Mer läsning

Annons