Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpa ord om oljefondens framtid

Annons

Norge ska akta sig noga för att ändra på reglerna för hur pengar i oljefonden ska användas. Varningen kommer från avgående finansministern till den väntade nya, Fremskrittspartiets Siv Jensen.

Den rödgröna norska regeringen under statsminister Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet begärde i dag avsked efter valförlusten.

Samtidigt lägger Stoltenbergministären fram sin sista budget. Den kan inte ändras i grunden av den tillträdande högerregeringen, men smärre justeringar kan göras.

Avgående finansminister Sigbjørn Johnsen varnar Erna Solberg och den troliga finansministern, Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen, för att ändra på reglerna för den så kallade oljefonden, norska statens sparade inkomster från olja och gas. Det har närmast varit ett vallöfte från Jensens sida att höja den summa tagen från fonden som får användas i budgeten. Men Johnsen anser att reglerna inte ska ändras.

Användningen av oljepengarna bestämmer inte bara Norges inriktning men också hur världen ser på Norge. Jag menar därför att användningen ligger på den nivå den bör ligga, säger Johnsen.

Årets uttag blir 135 miljarder norska kronor (nästan 146 miljarder svenska kronor). Det är 54 miljarder norska kronor under uttagstaket på fyra procent av oljefondens nuvarande värde.

Mer läsning

Annons