Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot abortuppgifter

Annons

Anonyma aborter på grund av fosterskador gör det svårt för vetenskapen att förstå orsaken till skadorna. Det innebär risker för framtida barn, varnar forskare.

I takt med att det görs allt fler aborter på grund av fosterskada blir orsakerna till missbildningar svårare att upptäcka. Detta enligt forskare som är starkt kritiska till nuvarande bestämmelser om kvinnors anonymitet.

Det här är inget inlägg i fosterdiagnostikdebatten, eller ett ifrågasättande av kvinnans rätt till abort. Det här är bara en fråga om möjligheten att upptäcka potentiella hot eller inte, säger Karin Källén, docent i reproduktionsepidemiologi och Socialstyrelsens utredare av fosterskador.

Som det ser ut i dag rapporteras fosterskador in till Socialstyrelsen både när det handlar om födda barn och aborterade foster. Vid abort är kvinnan anonymiserad, vilket gör att det inte går att gå tillbaka och se om hon exempelvis har tagit ett läkemedel som orsakat skadan.

Att man inte kan spåra kvinnan gör att en eventuell ny neurosedynskandal riskerar att inte kunna upptäckas, varnar Karin Källén.

Vi hade fått in rapporter att det hade funnits ett mönster av missbildningar, men så länge vi inte kan gå tillbaka till kvinnan för att se vad hon ätit och varit exponerad för hade vi inte kunnat spåra detta, säger hon.

Karin Gottvall, också hon utredare på Socialstyrelsen, håller med om att nuvarande lagstiftning är problematisk. Önskemålet vore att de aborter som görs på grund av fosterskador undantas från reglerna om att kvinnan måste vara anonym när uppgifterna rapporteras in till myndigheten.

Det är olyckligt att man behandlar alla aborter lika oavsett orsak till avbrytandet, säger hon.

En statlig utredning som blev klar 2004 pekade också på dessa brister och föreslog en ändring, men inget har hänt.

Mer läsning

Annons