Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp iransk kritik mot minaretstopp

Annons

Iran har framfört skarp kritik till regeringen i Schweiz med anledning av den folkomröstning där schweiziska väljare sade nej till fler byggen av minareter.

Iran uppmanar regeringen i Bern att söka stöd i schweizisk lag för att inte genomföra minaretstoppet och varnar för "konsekvenser" om förbudet införs, rapporterade den officiella nyhetsbyrån Irna i lördags.

Utrikesminister Manouchehr Mottaki har enligt Irna ringt den schweiziska utrikesministern Micheline Calmy-Rey för att framföra kritiken. Han hänvisade till den schweiziska traditionen att verka för demokrati och mänskliga rättigheter. Mottaki sade att folkomröstningen kommer att "skada bilden av Schweiz hos den muslimska allmänheten".

Värden som tolerans, dialog och respekt för andras tro kan man aldrig folkomrösta om, sade Mottaki.

Schweiz ambassadör i Teheran kallades också upp till Irans utrikesdepartement i lördags.

Calmy-Rey svarade enligt Irna Mottaki att folkomröstningen hölls mot den schweiziska regeringens vilja och att regeringen kommer att "på alla sätt stödja muslimers rättigheter".

Förutom regeringen var merparten av de politiska partierna emot förbudet, som genomdrevs av populistiska Schweiziska folkpartiet (SVP). Även det schweiziska näringslivet var emot förbudet.

57 procent av de schweiziska väljare som deltog i folkomröstningen den 29 november röstade ja till ett minaretförbud.

Resultatet har mötts av kritik från bland andra FN, Vatikanen och en rad europeiska länder. Sveriges utrikesminister Carl Bildt såg utslaget som ett resultat av fördomar och rädsla och sade att byggandet av moskéer är en fråga för stadsplaneringsorgan.