Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapar små världar åt små tåg

Ett timmertåg dundrar förbi det gamla stationshuset i Björnsjö. Samtidigt är fler tåg i rörelse innanför stationsdörrarna.
Tågfantasterna Bengt Lindgren och Erik Trulsson är i full färd med att bygga modelljärnvägar.

Även om tågen är roliga att köra, menar både Bengt Lindgren och Erik Trulsson att det största nöjet ligger i att konstruera banorna. Just nu håller de på att bygga en bana efter orginalspårplanen från 1960-talet.

– Det har hört av sig folk från tågtillverkaren Merklin i Tyskland som har varit intresserade av vad vi gör här mitt ute i skogen, berättar Bengt Lindgren.

Under helgens marknad i Björnsjö, som pågår under lördagen och söndagen, kommer stationen att hållas öppen och alla är välkomna att titta på miniatyrerna. Erik Trulsson körde drygt 100 mil från Hindås i Västergötland för att närvara och för att påbörja ännu en bana. Med sig har han flera lådor med räls och tåg.

Örnsköldsviks järnvägssällskap har haft hand om huset sedan 2005 och Bengt Lindgren har flitigt inrett det med tidsenliga tågprylar. Allt från biljettstämplar, telefonväxlar, bänkar och till och med en biljettlucka har han hittat.

Han minns tillbaka till barndomens resor med ånglok från Örnsköldsvik till Skellefteå och konstaterar att det var där tågintresset förmodligen började.

– Det var öppna plattformar på vagnarna och jag brukade stå i röken längst framme vid loket, berättar Bengt.

Utöver de små versionerna finns det även en riktig rälsbuss från Hilding Carlsson på området. Rälsbussarna var ett vanligt inslag på järnvägarna i landet under mitten av det förra seklet. Bengt och Erik har långtgående planer på att renovera åtminstone delar av bussen.

Vill man besöka stationen är det bara att ringa, meddelar Bengt Lindgren.