Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska höjer utdelningen

Annons

Skanska redovisar en vinst i linje med förväntningarna för fjärde kvartalet i fjol och höjer utdelningen. Men orderingången föll och aktien sjönk när börsen öppnade.

Vi gör ett bra resultat, vi växer riktigt ordentligt i USA och vi har bra lönsamhet i våra stora enheter i USA, Sverige och Storbritannien, säger vd Johan Karlström.

Byggkoncernens vinst före skatt blev 1 624 miljoner kronor fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 1 655 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 609 miljoner kronor, enligt Reuters.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 6:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 6 kronor per aktie.

Skanskas B-aktie föll med runt tre procent på Stockholmsbörsen under förmiddagen.

Det går trögt i Tjeckien som dock är en liten marknad för Skanska. Men Johan Karlström tycker att det totalt sett går ganska bra.

Jag skulle vilja påstå att det är en ganska stabil situation och snarast en försiktig uppgång om man lägger ihop allt, säger Karlström.

Samtidigt ser han en viss ljusning i det internationella konjunkturläget.

Vi ser en svag positiv förändring i Europa generellt, där Storbritannien har en positiv utveckling och vi känner det i vår verksamhet. I Sverige är det stabilt och bra och bostadsmarknaden kommer att fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt från vårt perspektiv eftersom det finns ett underliggande behov av mera bostäder i Sverige.

Orderingången för byggverksamheten under fjärde kvartalet 2013 blev 29,1 miljarder kronor, ned från 32 miljarder ett år tidigare. För helåret 2013 var orderingången 120 miljarder kronor, oförändrat jämfört med 2012.

Orderstocken vid årsskiftet stod på 139,6 miljarder kronor, ned från 146,7 miljarder ett år tidigare.

Den föreslagna utdelningen motsvarar en total utdelning på 2 570 miljoner kronor, upp från 2 470 miljoner i fjol. Beloppet kan komma att justeras fram till avstämningspunkten beroende på återköp och överföringar av aktier, skriver Skanska.

Omsättningen uppgick till 38 799 miljoner kronor, jämfört med 38 010 miljoner kronor ett år tidigare.

Mer läsning

Annons