Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skånsk golvtillverkare hotas av åtal

Arbetsmiljöverket riktar allvarlig kritik mot golvtillverkaren Tarkett i Hanaskog i Östra Göinge för brister i säkerheten som kan ha medverkat till en arbetsplatsolycka i augusti. Ärendet har nu överlämnats till åklagare.

Olyckan inträffade då en 57-årig maskinoperatör skulle justera en press och själv hamnade mellan två block och klämdes illa. Mannen skadade flera revben och ena lungan punkterades.

Arbetsmiljöverket konstaterar att företaget inte har kunnat visa upp någon dokumenterad riskbedömning eller skriftliga instruktioner om hur maskinen ska hanteras vid start och stopp. Anställda säger sig också förgäves ha påtalat brister på pressen eftersom nedsläppsvagnen sjunker cirka 20 centimeter trots att maskinen är avstängd, rapporterar Kristianstadsbladet.

Verket har överlämnat sin utredning till Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål som nu får avgöra om det hela bör leda till åtal.