Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skänk lite värme du också

Han heter Calin Ion och han är 30 år. Gatan i Örnsköldsvik är hans dagliga tillhåll, en väska att sitta på enda möbeln. Med en utsträckt hand hoppas Calin på några slantar av förbipasserande – men det är svårt. På många sätt.

Vi kan vända bort ansiktet och intala oss att han inte sitter där. Det man inte ser behöver man ju inte må dåligt över. Vi kan också ge ytterligare syre till fördomen och lögnen om att han åker lyxbil därifrån när dagen är över. Inget av dem stämmer särskilt väl.

Hemma i Rumänien finns Calins fru, hans tre barn och hans mor. Vintern är redan över dem och nu behöver de värme för att tillvaron ska kunna närma sig dräglig. Calin gjorde resan till Örnsköldsviks gator för att tigga pengar till mat och ved för att det var det minst dåliga alternativet. Då krävs det inte särskilt stor fantasi för att förstå att det han valde bort inte var onödigt attraktivt.

Nu har vi på allehanda.se bestämt oss för att agera. Varje år vid den här tiden brukar vi på redaktionen uppvakta ett antal av våra mer frekventa tipsare med en enkel chokladask som tack för gott samarbete. En nyhetsredaktion är i desperat behov av allmänhetens ögon och öron för att bättre kunna tjäna allmänheten i demokratins syfte. I år viker vi istället dessa pengar – och lite till – åt lidandets Rumänien. Tillsammans med Hoppets Stjärna, som verkat i landet sedan 1989, startar vi nu en riktad insamling för att hjälpa de tiggande romerna på sin hemmaplan. Vår grundplåt är ungefär 70 kronor per anställd, och vi vill att du ska vara med.

En bit in på 2015 reser vi sedan ned till Rumänien för att förhoppningsvis kunna berätta lite mer om vilken nytta våra vedpengar har gjort. Ingen ska behöva känna säga "… man vet ju inte om pengarna kommer fram". Vi försöker inte framhäva oss i detta; det finns så många som gör så mycket mer i det tysta för utsatta människor. Däremot har vi förmånen att kunna nå ut. Vi kan sprida budskapet om ett varmare samhälle när samhällets skyddsnät inte räcker till.

Så – anta vår utmaning och bidra med en liten slant till de behövande i Rumänien. Oavsett antal anställda ditt företag har, oavsett hur mycket ni skänker var och en eller om du är privatperson. Låt oss se hur långt vi kan nå! Det minsta vi kan göra är att skänka lite värme.