Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånepolisen: Vi gjorde fel

Annons
Vi har hanterat det här på ett felaktigt vis, säger länspolismästare Klas Johansson i dag om Skånepolisens registrering av romer.

Ytterligare ett register med 997 namn, de flesta romska, avslöjades i dag av Dagens Nyheter.

Det här är allvarligt och jag är naturligtvis djupt bekymrad, säger Klas Johansson på en pressträff.

Han säger att han mött mycket besvikelse inom polisen för hur personuppgifter har hanterats.

Vår egen personal är bekymrad, säger han Det är nu angeläget att vi får en rättslig prövning av det som hänt. En särskild grupp kommer att ägna fullt tid att utreda det som hänt, säger Johansson vidare.

Efter gårdagens avslöjade om ett sökbart register över mer än 4 000 romer förnekade Skånepolisen kännedom om att det skulle finnas fler listor. Det nu avslöjade mindre registret ligger på samma ställe som det stora, i en mapp döpt till "Kringresande" i datasystemet.

Om det säger Klas Johansson att "det finns ytterligare register som tyder på ett felaktigt agerande". Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen, säger att det sannolikt handlar om en och samma "uppgiftssamling", att det alltså baseras på samma grundkälla.

Thomas Nilsson, chef för polisområdet mellersta Skåne, säger att materialet har kunnat användas i brottsförebyggande arbete.

Vi har haft nytta av underrättelsematerialet.

Han kunde dock inte svara på om det även gäller registrerade som bor i helt andra delar av landet.

Vi har säkert missat att gallra, säger Stenkula och lägger till att man nu ska ta fram tydliga riktlinjer.

Ett beslut om en internutredning har fattats, men ännu har avslöjandet inte lett till några personella förändringar inom polisen.

Det är för tidigt ännu, säger Thomas Nilsson.

Registret över romer fanns redan 2005 och såväl högt uppsatta poliser som andra myndigheter kände till det. Det uppger en anonym pensionerad polischef, som även ska ha tagit initiativ till registret, för Aftonbladet.

Polisen misstänkte att det var romer som organiserade bostadsinbrott i distriktet i mitten av 2000-talet och började då kartlägga olika släkter. Mannen säger att polisledningen var väl medveten om vad som pågick och inte hade några invändningar.

Ett antal frågor förblir obesvarade, konstaterar ordföranden för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sigurd Heuman, efter ett möte med Skånepolisen under förmiddagen.

Det är ett väldigt stort register som omfattar barn och avlidna, finns det verkligen ett behov av det?

Om nämnden finner att materialet är olagligt kan den välja att föra frågan vidare till justitiekanslern, som får ta ställning till om det bör betalas ut skadestånd till registrerade, säger Heuman.

Jag välkomnar det och stödjer det arbetet, säger Klas Johansson om nämndens utredning.

Thorbjörn Jagland, generalsekreterare för Europarådet, kallar registreringen "sorglig". Europarådet har kontaktat den svenska regeringen och fått veta att det hela utreds.

Det är glädjande, eftersom registreringen strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter och säkert också mot dataskyddslagarna. Man får inte registrera människor, eller lagra data, baserat på etnicitet, säger han till TT.

Att även barn finns med i registren understryker allvaret, anser Jagland.

Helena Casu Häll, värdegrundsansvarig vid polisen i Skåne, säger att uppgifterna om registrering självklart skadar allmänhetens förtroende för polisen och rubbar alla cirklar.

TT: Vad säger det här om polisens interna kultur, att det här har kunnat fortgå utan att någon inom polisen reagerat på registreringen?

Det är en jättebra fråga. Jag vet inte, det är mitt ärliga svar, och det bekymrar mig.

Efter avslöjandet i går har en utredning har inletts av överåklagaren Mats Åhlund på riksenheten för polismål, som anser att det finns anledningar att misstänka brott. Utredningen rör brott mot personuppgiftslagen, vilket kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Grovt brott kan ge två års fängelse. Även diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder ärendet.

Mer läsning

Annons