Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandaler hinder för SD

Annons

Sverigedemokraternas väg till verkligt inflytande i rikspolitiken kan ha blivit både längre och svårare efter den senaste tidens skandaler och interna motsättningar i partiet.

Händelserna gör att övriga partier om möjligt är ännu mer främmande till att samarbeta med SD. Och det blir än svårare för partiet att rekrytera personer som vill företräda partiet, enligt statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson i en debattartikel i Expressen.

Sverigedemokraterna har på senare tid gått från ett opinionsstöd på strax över fem procent i våras till strax över åtta procent. Ekengren Oscarsson bedömer att SD nu ligger nära sitt opinionstak, det vill säga alla som sympatiserar med partiet i första och andra hand väljer att i opinionsmätningar uppge att de skulle rösta på partiet vid ett tänkt riksdagsval i dag.

Statsvetarprofessorn skriver att filmskandalen "stoppar upp Åkessons huvudstrategi att upprepa Dansk Folkepartis väg mot ett större genombrott - genom nolltolerans och att försöka omdefiniera partiet och bredda dess politiska palett".

SD:s mål är att bli tredje största parti i valet 2014 och pressa något av de två blocken till samarbete. Ekengren Oscarsson skriver att Åkesson nu är tillbaka på ruta ett.

Den senaste tidens skandaler kring partiet har också fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Med 200 000 inlägg under en veckas tid är det den överlägset mest uppmärksammade politiska skandalen på nätet, visar en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort tillsammans med analysföretaget Lissly. Dessutom är inläggen till övervägande del kritiska mot SD, vilket är ovanligt. SD-sympatisörer brukar annars vara väldigt aktiva på nätet, skriver SvD.

Mer läsning

Annons