Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamtyngda svenskar i EU:s romdebatt

Annons

Skam och illamående uttrycktes av de svenska ledamöterna när EU-parlamentet i Strasbourg debatterade uppgifterna om Skånepolisens registrering av romer i dag.

Kritiken kom dock huvudsakligen från egna led.

Jag är illamående över de uppgifter som har framkommit, sade Anna Hedh (S). Avslöjandet har sänt chockvågor över hela Sverige och EU. Hittills har Sverige setts som en förebild, men det som nu kommer fram visar att vi står inför en omfattande rättsskandal, sade Cecilia Wikström (FP). Det finns ett strukturellt förtryck som verkar omöjligt att bli av med. Det här är en skamfläck. En hel folkgrupp behandlas som kriminella, sade i sin tur Mikael Gustafsson (V).

Överlag var det annars väldigt få som överhuvudtaget tog upp uppgifterna om Sverige i debatten. EU-kommissionens justitieansvariga, Viviane Reding, struntade till och med att svara på en direkt fråga från Anna Hedh om kommissionens syn på de svenska registeruppgifterna.

I stället handlade de flesta inläggen om situationen rent allmänt eller om läget i Frankrike. Där har vänsterregeringen i relativ tysthet vräkt tusentals romer under året - något som fick EU-parlamentets enda rom, ungerska kristdemokraten Livia Jaroka, att ifrågasätta hur det egentligen stod till med motiven då liknande vräkningar kritiserades hårt för några år sedan.

Var det verkligen minoritetens rättigheter det handlade om då - eller var man bara ute efter att få bort president Sarkozy?

Mer läsning

Annons