Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skalvdrabbade får hjälp från luften

USA har börjat släppa ned mat och vatten från luften till de skalvdrabbade i Haiti, rapporterar BBC.

14 000 färdiga matportioner och 15 000 liter vatten har släppts ner i ett säkrat område nordost om Port-au-Prince, uppgav en taleskvinna för USA-militären.

USA har tidigare valt att inte "matbomba" med hänvisning till risken för upplopp, om det inte finns någon på marken som kan ta hand om och fördela de nedsläppta förnödenheterna. Nu överväger dock militären att släppa ned mat från luften över hela Haiti.

FN:s chef för humanitära insatser, John Holmes, tonade i måndags ned säkerhetsoron och menade att situationen i huvudsak är lugn, trots diverse våldsamma incidenter.

USA:s högste militär i Haiti, general Ken Keen, har till och med hävdat att "våldsnivån" i Port-au-Prince är lägre nu än under normala omständigheter.

FN:s livsmedelsprogram och andra organisationer delade i måndags ut 105 000 matportioner, uppgav haitiska statssekreteraren Carol Joseph för AFP.

Vi har fördelat 20 000 tält och har ytterligare 20 000 på väg. Vi gör i ordning boenden för 100 000-150 000 människor, och håller på att ordna vatten till alla förläggningar, sade Joseph, som i söndags hävdade att myndigheterna utlyst katastroftillstånd i Haiti månaden ut.

FN:s säkerhetsråd har som väntat godkänt att den fredsbevarande styrkan i Haiti utökas med 3 500 man, såväl soldater som poliser.

Haitis president René Préval manade vid ett möte i Dominikanska republiken i måndags omvärlden att inte bara ge akuthjälp, utan också bidra långsiktigt.

Vi kan inte bara hela de skador vi fått av jordbävningen. Vi måste utveckla ekonomin, jordbruket, utbildningen, hälsovården och stärka de demokratiska institutionerna, sade Préval enligt Reuters.

Ett tiotal amerikanska helikoptrar landade på tisdagen utanför det raserade haitiska presidentpalatset och släppte av fullt stridsutrustade soldater, rapporterade en Reutersfotograf.

Att döma av antalet soldater och den utrustning de började lasta av, rörde det sig sannolikt om en av de största amerikanska truppförstärkningarna sedan jordbävningen för en vecka sedan. USA har utlovat att inom kort ha uppemot 10 000 soldater i landet.

Bland de många skadade i Port-au-Prince arbetar läkare och hälsovårdare under rent krigsliknande former.

Jag har inte sett något liknande i hela mitt liv - infekterade sår, fulla av larver. Jag gjorde min första amputation med tre tänger, fem saxar och en skalpell, utan vatten och med bara en ficklampa för att lysa upp skadan, berättade franske läkaren Jacques Lorblanches för AFP. Av de 48 operationer vi gjort under de två senaste dagarna så har nästan alla varit amputationer, konstaterade hans israeliske kollega Amit Assa.

Sedan de internationella hjälporganisationerna började anlända till Haiti har drygt 90 personer levande grävts fram och dragits ut ur spillrorna efter förra veckans förödande jordskalv, rapporterade FN på tisdagen.

Den grupp från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB (tidigare Räddningsverket) som flög till Haiti från Arlanda i lördags har nu anlänt till huvudstaden Port-au-Prince. På tisdagen befann de sig dock fortfarande på den skalvdrabbade stadens flygplats, enligt vad MSB:s pressekreterare Karin Wiklund uppger för TT.