Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skakigt och spänt i delat Ukraina

Annons

Ett spänt lugn råder i Kiev efter helgens sammandrabbningar och jättedemonstrationer.

Regeringen sitter löst när oppositionen kräver ett fullständigt systemskifte.

Protesterna mot den sittande regeringen har fortsatt i dag i Ukrainas huvudstad Kiev.

I Ukraina förändras ministrar och regeringar, men aldrig situationen. Vi behöver förändra hela systemet. Annars kommer de bara att peka ut några som skyldiga, medan de andra säger att de inte gjorde någonting, sade boxningsvärldsmästaren och oppositionspolitikern Vitalij Klitjko.

Det utskott Klitjko tillhör i parlamentet, radan, har lagt fram krav på misstroendevotum mot premiärminister Mykola Azarovs regering, som ska behandlas i morgon.

Oppositionen har fått minst tre avhoppade ledamöter ur president Viktor Janukovytjs regerande parti och hoppas på fler.

Samtidigt börjar det mullra från det ukrainska ledarskapet, som visar tecken på att tålamodet med läget börjar slut.

Det bär tecken av en statskupp, vilket är en mycket allvarlig situation. Vi visar tålmodighet. Men våra partner borde också tänka på att inte allting går an, sade premiärminister Mykola Azarov till ambassadörer från USA och flera EU-länder.

Han hävdar att regeringen har information om motsidans planläggning framöver:

Vi vet att en plan byggs upp om att inta parlamentsbyggnaden, sade han till ambassadörerna.

Också president Janukovytj bröt slutligen sin tystnad, och han efterfrågar lag och ordning:

När vi säger att vi bygger en demokratisk stat - alla är vi medborgare i samma land - är det viktigt att medlemmar i detta samhälle och deltagare i dess processer bör följa lagen, säger han.

Ryske presidenten Vladimir Putin ser interna strider bakom händelserna i Ukraina.

De verkar mer som en pogrom än en revolution. Det har lite med Ukrainas relation med Europeiska unionen att göra, säger Putin under ett besök i Armenien, rapporterar AFP.

Han säger att demonstrationerna är en förlängning av tidigare interna politiska strider i landet.

Det är ett försök att skaka den legitima regeringen.

Utrikesminister Carl Bildt uppger att Ukrainas Stockholmsambassadör i dag kallades upp till UD. Valerij Stepanov fick höra av utrikesrådet Torbjörn Sohlström att den svenska regeringen är "synnerligen oroad" av hur våld använts mot fredliga demonstranter i Kiev under helgen. Sohlström framhöll för Stepanov att Sverige vädjar till den ukrainska regeringen om att snarast inleda en dialog med oppositionella krafter.

Enligt nyhetsbyrån Interfax har oppositionen inrättat ett "nationellt motståndshögkvarter" i staden Ivano-Frankivsk i sydvästra Ukraina. En generalstrejk på obestämd tid har inletts i staden. Liknande regionala högkvarter har upprättats i Ternopil, Tjerkasy, Lviv, Donetsk och andra städer.

Inrikestrupper förbereder sig på att förflytta sig från Odessa till Kiev. Det uppgav en officer i styrkan för Interfax.

Det är inte första gången som en marschorder givits, men tidigare har den dragits tillbaka, uppgav officeraren som inte ville bli namngiven.

Vi är beredda, sade han.

Fler poliser är på väg till Kiev, uppger det ukrainska inrikesdepartementet.

Samtidigt började departementet ta hjälp av den ukrainska rättsapparaten för att gripa och åtala personer som man anklagar för att ha misshandlat poliser. Enligt Interfax handlar det om 14 fall av "vållande av kroppsskada" där förundersökningar inletts.

Inrikesdepartementet uppger att sammanlagt 75 poliser fick stanna på sjukhus efter gårdagens demonstrationer och att 140 poliser sökt vård. Departementet skriver att de flesta skadorna handlade om benbrott och skrubbsår men att "några" poliser "förgiftades med en okänd gas".

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har under dagen talat i telefon med Ukrainas president Viktor Janukovytj.

Enligt ett uttalande från kommissionen påpekade Barroso bland annat att "alla parter bör visa återhållsamhet" och att "användandet av våld från polisens sida måste utredas så fort som möjligt".

Janukovytj ska i sin tur ha bekräftat att våldet ska utredas och informeras om. Samtidigt bad han EU-kommissionen att ta emot en delegation från Ukraina i syfte att diskutera "vissa delar av associationsavtalet och det djupgående frihandelsområdet".

Mer läsning

Annons