Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skakat regeringsparti slår tillbaka

Annons

Pakistans skakade regeringsparti slöt på lördagen upp bakom president Asif Ali Zardari och lovade att bekämpa alla försök att återuppta korruptionsmål mot dess ledande medlemmar.

Den pakistanska regeringen anförd av Pakistanska folkpartiet (PPP) är i gungning sedan Högsta domstolen ogiltigförklarat en amnesti som skyddade tusentals politiker från korruptionsåtal.

PPP:s centrala verkställande utskott samlades på lördagen i huvudstaden Islamabad för att försöka avvärja den potentiellt farligaste krisen sedan Zardari kom till makten för 15 månader sedan.

Amnestin utfärdades av den dåvarande militärdiktatorn Pervez Musharraf i oktober 2007 för att åtalade politiker med förra premiärministern Benazir Bhutto i spetsen skulle tillåtas ställa upp i val. Musharraf hoppades kunna skapa en allians med Bhuttos parti PPP för att själv kunna sitta kvar som president.

Reseförbud

Nya rättsfall kan få allvarliga konsekvenser för regeringens förmåga att hantera militärens offensiver mot talibanmilisen, de nästan dagligen förekommande terrorattentaten och trycket från USA att samarbeta bättre i kriget mot al-Qaida och de afghanska talibanerna.

Inrikesminister Rehman Malik ska ställas inför rätta och försvarsminister Ahmed Mukhtar har förbjudits lämna landet. Antikorruptionsmyndigheten har krävt reseförbud för 253 personer. Så länge Zardari sitter kvar som statschef har han juridisk immunitet, men lagligheten av valet av honom kan komma att ifrågasätts, eftersom han hade en rad åtal hängande över sig när immunitetslagen antogs.

"Sammansvärjning"

Bedömare är splittrade i synen på vilka möjligheter PPP har att rida ut krisen - sparka utpekade ministrar eller försöka slå tillbaka.

De kommer att slåss med tre argument: att de är föremål för en sammansvärjning, att etablissemanget aldrig kommer att acceptera att PPP har makten och att rättsväsendet används som redskap för att destabilisera regeringen, säger statsvetarprofessorn Rasool Bakhsh Rais vid Handelshögskolan i Lahore.

Rais tycks ha gjort en rätt bedömning. PPP:s generalsekreterare Jehangir Badar sade på en presskonferens medan förhandlingarna pågick att partiet står enat bakom president Zardari och har fullt förtroende för honom. Regeringen tänker med juridiska medel försöka avstyra varje försök att återuppta korruptionsrättegångar.