Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagen bortom "Hip hip hurra!"

Annons

När Prins Eugens Waldemarsudde ställer ut Skagenmålarna vill man nå bortom mytens "Hip hip hurra! " Här utforskas konstnärskolonin från 1800-talet, men också samtidskonstens nätverkande.

Det har gjorts otaliga utställningar, skrivits böcker och spelats in film om Skagenmålarna. Men Waldemarsuddes utställning "Skagen - en skandinavisk konstnärskoloni" siktar på att bryta ny mark.

Många ser framför sig det blå ljuset över Skagen med Marie Krøyer och Anna Ancher på stranden när de tänker på Skagenmålarna, men det är bara en liten del av den breda motivkrets som fanns på Skagen, konstaterar Karin Sidén, överintendent på Waldemarsudde i Stockholm.

Hårt arbete

I utställningen, som invigs den 14 september, visas inte bara verk som skildrar det idylliska umgänget i konstnärskolonin, utan också fiskarbefolkningen i hårt arbete, vardagliga sysslor i hemmet och mer okända målningar av stranden och sanddynerna kring det lilla fiskarsamhället på norra Jylland. Förutom de mytomspunna paren Peder Severin och Marie Krøyer och Michael och Anna Ancher finns även svenska konstnärer som Oscar Björck, Johan Krouthén och Anna Palm representerade.

Ett skäl till att vi lyfter fram konstnärskolonin på Skagen är för att vi vill diskutera konstnärsumgängets betydelse i konstlivet, säger Karin Sidén.

Nutida nätverk

Även om konstnärskolonierna är få i dagens konstliv finns det fortfarande ett stort behov av att nätverka och positionera sig. I utställningen visas också Annica Karlsson Rixons samtida dialog med Skagenmåleriet. I fotosviterna "Annika by the sea" och "Portraits in nordic light" har hon parafraserat målningar av exempelvis PS Krøyer.

I hennes verk ställs också frågor om vad som utgör en gemenskap, vilka får vara med och inte och vem står för historieskrivningen? När det gäller Skagenmålarna är det tydligt att de skapade självbilder och myter, konstaterar Karin Sidén.

Det visar inte minst PS Krøyers "Hip hip hurra".

Många tror att det är en ögonblicksbild, men den är helt iscensatt. Krøyer ville göra vad han kallade ett broderskapsverk och lyfte fram dem som han tyckte var de mest väsentliga Skagenmålarna. Målningen var ett slags pr för konstnärskolonin.

Mer läsning

Annons