Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadestånd till tusentals elkunder

Umeå tingsrätt anser att 2 300 elkunder har rätt till skadestånd av värdepappersföretaget Stävrullen. Därmed går tingsrätten på samma linje som konsumentombudsmannen (KO).

Stävrullen hette tidigare Kraftkommission och levererade ström. Men i december 2002 klarade inte bolaget sina åtaganden till 7 000 kunder, sedan det stängts av från elbörsen Nord Pool.

Då tvingades kunderna sluta nya avtal med andra elleverantörer. Dessa avtal blev väsentligt dyrare än de gamla med fast pris hos Kraftkommission. Enligt KO var detta ett avtalsbrott från Kraftkommission och myndigheten stämde därför företaget som inte hade prissäkrat sina elinköp.

Domslutet är en så kallad mellandom och innebär bara att domstolen anser att Stävrullen är skadeståndsskyldigt. Hur mycket bolaget ska betala de drabbade elkunderna avgörs i en ny rättegång.

Mellandomen är en framgång för den här gruppen elkunder som drabbats, säger Pär Magnusson, byråchef på KO och som företrätt de 2 300 elkunderna. Jag tycker att domstolens utslag var väntat. Om inte Stävrullen överklagar domen till hovrätten blir det en ny rättegång där domstolen får ta ställning till hur mycket var och en av de här drabbade kunderna har rätt till i skadestånd.