Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadestånd för massakern i Dos Erres

Guatemala ska betala tre miljoner dollar i skadestånd för massakern i Dos Erres 1982, har Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter beslutat.

Pengarna går till offrens anhöriga samt rättegångskostnader, uppger Ruth del Valle som är regeringens högsta ansvariga i människorättsfrågor.

Domen konstaterar att myndigheterna inte fullständigt undersökt händelserna i Dos Erres, där över 200 bybor dödades av en specialstyrka ur armén. Där blev spädbarn krossade mot träd och murar medan föräldrarna satt instängda i en kyrka - och sedan själva mördades.

I Guatemalas 36-åriga krig mellan vänstergerilla och armén dödades uppåt en kvarts miljon människor. Nuvarande presidenten Álvaro Colom valdes 2007 på löften om att komma tillrätta med landets våldsamma närhistoria. En pensionerad överste dömdes tidigare i december för att ha beordrat "försvinnande" för många människor under kriget.

Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, som instiftades av det amerikanska samarbetsorganet OAS, sade också att alla de olika processerna mot ansvariga officerare måste fullföljas. Många av dem har fastnat i rättsbyråkratin.