Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skådespelaren Jarl Borssén är död

Annons

Skådespelaren och komikern Jarl Borssén har avlidit. Borssén blev folkkär genom sina otaliga revyer och sin medverkan i tv-programmet "Gäster med gester". Sonen Jonas Borssén bekräftar dödsfallet för TT Spektra.

Jarl Borssén började sin karriär i Kar de Mumma-revyn på Folkan i Stockholm i mitten på 60-talet. Och de var i de komiska sammanhangen han skulle fortsätta sin skådespelarbana. I tv-programmet "Partaj" från 1969 slog han igenom som karaktären Hilbert vid sidan av namn som Carl-Gustaf Lindstedt och Lars Ekborg. På 80-talet gjorde han sig känd för en ny generation i tv-programmet "Gäster med gester".

Små medlens mästare

Efter att ha tagit en paus från skådespelarkarriären och ägnat sig åt föreläsningar ställde sig Jarl Borssén åter på revyscenen i hemstaden Borås år 2000. Några år senare spelade han mot bland andra Siw Malmkvist i Arlövsrevyn. Hon minns särskilt hans lugn och hans kluriga småleende.

Han var så jäkla rolig. Med små, små medel kunde han få publiken att vrida sig av skratt, säger Siw Malmkvist.

De små gesterna var något av Jarl Borsséns signum.

Han hade väldigt fin humor, inte så storvulen, det var inte någon buskis över honom.

Filmkarriären

Vid sidan av sin karriär på privatteatrar och revyscener har Jarl Borssén medverkat i ett flertal filmer och tv-serier, allt från den erotiska filmen "Kyrkoherden" till "Pippi Långstrump på de sju haven" och Carin Mannheimers "Svenska hjärtan".

Jarl Borssén gick bort den 21 december efter att ha drabbats av hjärt- och lungproblem, skriver Borås tidning. Han blev 75 år gammal.

Mer läsning

Annons