Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadedrabbat landslag startar året

Under 2000-talets första decennium tog svenska friidrottare 63 mästerskapsmedaljer.

Nu har förbundskapten Stefan Olsson svårt att få ihop ett landslag.

När man staplar upp det så är det många skador, erkänner han.

Friidrottens förbundskapten Stefan Olsson ska ta ut en landslagstrupp på söndag.

Det är lättare sagt än gjort.

På skadelistan just nu finns till exempel Susanna Kallur, Jenny Kallur, Carolina Klüft, Alhaji Jeng och Mustafa Mohamed. Dessutom har Johan Wissman, Linus Thörnblad, Jesper Fritz och Robert Kronberg alla valt att avstå inomhussäsongen för att lägga fokus på EM i Barcelona i sommar.

Få stora namn

Till femlagsmatchen i Glasgow den sista helgen i januari, där Sveriges ställs mot Storbritannien, USA, Tyskland och en samväldeskombination, kan förbundskaptenen inte heller ta ut Christian Olsson, Emma Green eller Mattias Claesson. Trion har ännu inte dragit igång sina säsonger då.

Av de lite mer meriterande namnen är det bara häcklöparen Philip Nossmy och längdhopparen Michel Tornéus som finns med i Glasgow.

Det kommer att bli en kombination av några erfarna och många nya som får chansen, säger Olsson.

Mohamed opererad

Efter en sommar utan Klüft och Kallurs har skadeläget bara blivit värre under vintern.

Alhaji Jeng hade otur när han för en dryg vecka sedan landade i stavhoppslådan efter ett misslyckats träningshopp. Hälbenet fick sig en rejäl smäll.

Han kommer nog inte att kunna tävla alls under inomhussäsongen, säger Stefan Olsson.

Samma sak gäller hinderlöparen Mustafa Mohamed.

Han fick operera knäet under december. Man plockade bort en benbit, troligen var det något som hände när "Musse" föll under DN-galan i somras.

Till årets första mästerskap, inne-VM i Doha 12-14 mars, hoppas Stefan Olsson ändå kunna få med ett knippe atleter.

Jag hade trott att vi skulle skicka en tvåsiffrig trupp, men som det är nu är det väl realistiskt att tro att det blir knappt tio aktiva, säger Stefan Olsson.