Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadade testråttor hängs upp i svansen

Testråttor som får en hälsena avskuren och svansen upphängd i burtaket i två veckor utsätts för omotiverat lidande anser kritiker.

De kontroversiella djurförsöken från USA används nu för första gången av ett forskarlag i Sverige, skriver Östgöta Correspondenten.

- Det är ett onaturligt tillstånd för ett djur att ha en kroppsdel upphängd och inte kunna trampa. Det är uppenbart, säger Elvar Theodorsson, professor i klinisk kemi. Men han anser att försöken är viktiga.

Olika belastningar testas och när råttorna avlivas efter två veckor undersöker forskarna hur senorna läkt.

Två av sex ledamöter i den djurförsöksetiska nämnd som godkänt försöket vill stoppa testerna eftersom man anser att lidandet inte är motiverat.

- Idrottsmedicin i all ära men det finns större grupper i samhället som kan ha glädje av medicinska tester, säger Per-Inge Olsson, som representerar Djurens rätt i nämnden vid Linköpings tingsrätt, till tidningen.(TT)