Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ska bli skoj att komma upp igen" – det legendariska punkbandet om kvällens spelning i Ö-vik

I höstas släppte de sitt senaste album "Salt" och mot hösten är planen att sångaren Per Granberg ska utkomma med en bok bestående av berättelser om bandets låttexter.
Klassiska punkbandet Charta 77 lever - och under fredagskvällens spelar de i Örnsköldsvik.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Som så ofta när jag pratar med rockmusiker multitaskas det i andra sidan luren. Det hörs hur en dörr gnisslar och en bil startas. Charta 77:s sångare Per Granberg är på väg för att hämta upp trummisen Teijo Granberg till rep i Köping där de kamperat sedan starten för 33 år sedan. Den sista fredagen i maj var det faktiskt berättar sångaren, vilket efterforskningar visar var 27 maj 1983. Killen som Per Granberg bildade bandet med den dagen: Jonny Smedberg lämnade bandet i höstas.

– Det är som jag sagt tidigare. Tre personer ville framåt och en ville inte, säger Per Granberg.

Därmed är Charta 77 en trio i dag, med turnéhjälp av gitarristen Janne Olsson från Köttgrottorna. Charta turnerar nu på plattan "Salt" som släpptes i oktober. Den femtonde i ordningen om jag räknar rätt sedan första fullängdaren "Välfärdens avfall" 1984.

Med åren har det blivit många turnéer och spelningar, inte minst i Norrland, och det verkar som om Charta 77 är ett välmående band i dag.

– Det ska bli skoj att komma upp igen. Vi har väldigt trevlig stämning i bandet nu också, säger Granberg

LÄS ÄVEN: Talangfullt Ö-viksband släpper efterlängtad debutskiva – "80-talsrock möter nu-metal"

Trots att det såklart kan finnas en viss nostalgikänsla över bandet vill Charta 77 helst leva i nuet. På fredagskvällen spelar bandet på Sliperiet i Örnsköldsvik och showen kommer innehålla en hel del nya låtar, men också ett hopkok av klassiker.

– Det är skoj för folk ropar efter låtar från nya skivan. Det var delvis därför vi kände att vi måste göra en ny skiva då det känns löjligt att spela på en platta från tolv år sedan.

Per Granberg avslöjar också en nyhet.

– Du är den första journalisten som får höra det. Jag håller på och skriver en bok med Charta-texter som är planerad att ges ut på Beijboms förlag i höst. Först var tanken att bara ha med texter, men då invände jag att de ju finns på nätet. Så jag skriver på förklaringar och bakgrunder till låtarna. Med i boken kommer även en skiva med akustiska versioner av låtar som nämns i boken.

Då kommer vi antagligen få läsa om bakgrunden till "Lilla björn och lilla tiger" som skrevs inspirerad av den tyska författaren Janosch vars barnböcker Per Granberg läste för sitt ex son.

När nästa album kommer är inte klart. Men tankar finns på att släppa några låtar i taget, eventuellt med release till årsskiftet.

LÄS ÄVEN: Så var konserten med världsartisten – kommer till Örnsköldsvik i kväll