Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjunkande flöden i Ångermanälven

Vattenflödena var fortsatt höga i Sollefteå kommun på måndagsmorgonen. Men enligt Vattenregleringsföretagen börjar de nu sakta sjunka i Ångermanälven.

På måndagsmorgonen var fortfarande en klass 2 varning utfärdad för Ångermanälven.

En klass 2-varning innebär en väderutveckling som riskerar att innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Vattenföringen ligger på cirka 1500 kubikmeter per sekund i älven. SMHI:S varningsnivå ligger vid 1350 kubikmeter per sekund.

– Det är fortfarande väldigt högt, men flödena är sjunkande i Ångermanälven i Sollefteå kommun. Vi har kunnat minska på tappningen från sjöarna, säger Martin Göransson på Vattenregleringsföretagen i Östersund.

I Faxälven är dock flödena fortsatt konstant höga.

– Det kommer inte att ske någon minskning i dag i alla fall. Men som tur är ska det inte komma några större mängder regn under veckan, inte som leder till någon ökad tillrinning i alla fall, säger Göransson.