Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdspartiet: Regionens plikt att samtala med Voon

Annons

Vårdcentral Sollefteå Centrum är en kooperativt ägd vårdcentral i regi av Voon, Vård och omsorg i Norrland. Verksamheten startade december 2017 och har idag 8 000 listade patienter.

Voon har aldrig yrkat på subvention, bara anstånd. Alternativet med konkurs, inställda betalningar, nedlagd verksamhet är sjufalt värre, skriver LO Hemmingson.

Primärvården har sedan många år successivt utarmats i Ådalen och etableringen har varit mycket efterlängtad. Ett uppdämt vårdbehov har förelegat och därför har många, och särskilt patienter med ett omfattande vårdbehov, sökt denna vårdcentral.

Statistik finns som här visar den högsta vårdtyngden av länets alla vårdcentraler. Ambitionen har varit långsiktig, att bygga för framtiden med kontinuitet.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

På läkarsidan finns idag åtta läkare varav fem på utbildningsblock, så kallade ST-läkare. Således är det också en utbildningsvårdcentral, vilket är en oerhört värdefull investering för sjukvården i Ådalen.

Med ett stort tillflöde av patienter med stort utrednings- och behandlingsbehov kräver detta resurser om man ska klara ett optimalt omhändertagande.

Voon har i uppstartsfasen idag en akut kris i betalningarna, en skuld i storleksordningen fyra miljoner kronor. Till Region Västernorrland är skulden 0,8 miljoner för lab, röntgen och läkemedel.

Voon har begärt anstånd, vill diskutera med regionledningen att lägga en plan för senare betalningar. Regionen har nekat och Voon har tvingats diskutera konkurs och i förlängningen nedlagd verksamhet.

Landstinget, eller numera Regionen, brukar tala om värdegrund. Vackra ord såsom helhetssyn, samverkan, långsiktighet, Liv och Hälsa i Västernorrland. Inte något av detta synes ha någon giltighet i Regionens egen attityd till Voon.

Det som Voon utför på Vårdcentralen Sollefteå Centrum är livsviktigt för Liv och Hälsa i Ådalen. Landstinget, numera Regionen, har i så många år misslyckats med att kunna skapa struktur och bemanning för primärvården. Personalflykt och akuta nödlösningar med stafettpersonal har varit regel mer än undantag.

Helhetssyn och långsiktighet säger då att det är Regionens plikt att samverka och samtala med Voon för att lösa detta. Voon har aldrig yrkat på subvention, bara anstånd. Alternativet med konkurs, inställda betalningar, nedlagd verksamhet är sjufalt värre. Då ger de sista entusiasterna upp och Regionledningen får ropa på ytterligare stafettlösningar med varierande hängivenhet och kompetens, ingen kontinuitet och ytterligare sämre ekonomi.

LO Hemmingson, Sjukvårdspartiet Västernorrland

Läs också: [+] Underfinansiering drabbar Voon hårt: "Största förklaringen är att de har haft väldigt mycket personal"

Läs också: [+] Fler i privat vård riskerar gå omkull: "Omöjlighet att göra samma sak med mindre pengar år efter år"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons