Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdspartiet: Regionens makthavare försöker bortförklara misslyckandet med vårdköerna

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Sjukvårdspartiet har avslöjat Region Västernorrlands katastrofala misslyckande med den livsviktiga uppgiften att korta vårdköerna. I stället för att minska köerna har dessa, sedan (S) och (Mp) fick makten 2014, ökat för 14 av 19 olika typer av vård – i många fall dramatiskt.

Grafiken visar hur många procent som fick vänta längre än vårdgarantins 90 dagar för ett första besök till en specialistläkare. Dels i juni före förra landstingsvalet och dels i juni i år.

Ove Öst följde upp vårt avslöjande och intervjuade regionens sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson och Jan-Olov Häggström (S). De påstod båda att försämringarna beror på att det tillkommit fler patienter. Det är inte sant. Inom praktiskt taget alla vårdområden är antalet patienter tämligen konstant. Någon ökning i Västernorrland, så snabb och stor att den förklarar ökningen av köerna, har inte inträffat.  

Psykiatriska diagnoser för barn och ungdomar har visserligen ökat kraftigt men under lång tid. Haveriet när det gäller vårdgarantin för BUP kom snabbt. Siffran för hur stor andel som inte fick ett första besök hos BUP i Västernorrland inom 90 dagar steg från 10 till 58 procent på bara fem månader. Siffran alla landsting låg och ligger stadigt på cirka 10 procent. Någon dramatisk ökning på fem månader av antalet barn och ungdomar med psykiatriska problem har naturligtvis inte inträffat i Västernorrland. Fållbäck Svenssons och Häggströms bortförklaring är därför nonsens.

Man kan undra varför en ledande tjänsteman och en politiskt ansvarig inte heller i den här frågan lyssnar på personalen. Gör man det så får man veta att Västernorrland betraktas som en usel arbetsgivare. Länsklinikerna har orsakat missnöje, personalflykt och rekryteringsproblem som orsakar vårdköer och andra problem.

Men Nina Fållbäck Svensson tror att orsaken till rekryteringsproblemen är att regionen ligger i norra Sverige. 2014 var Västernorrland bäst i Sverige på vårdgarantin vad gäller BUP. I dag misslyckas regionen på grund av personalbrist. Och Nina Fållbäck Svensson – vid båda tidpunkterna låg väl Västernorrland ungefär lika långt norrut?

För att slippa känna sig ensamt ansvarig lägger Jan-Olov Häggström till ”att Sjukvårdspartiet var ett av de partier som föreslog att man skulle införa länsklinikerna”. Det stämmer tyvärr. Men till skillnad från Socialdemokraterna så kan vi erkänna misstag och lära oss av dem. Att Häggström anklagar oss för att ha röstat tokigt – det måste väl betyda att han innerst inne tycker att det var fel att införa länsklinikerna?

Avskaffa länsklinikerna. Skapa en modern, platt organisation där sjukhus, vårdcentraler och kommunal vård har en gemensam huvudman och där personalen får vara med och lösa problem som rekrytering, vårdköer och annat. Det är en viktig del av Sjukvårdspartiets valprogram.

Mattias Rösberg

ordförande

Sjukvårdspartiet - Västernorrland

 

Läs också:

Sjukvårdspartiet: Barn med problem är offer för en misslyckad vårdpolitik

Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel