Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdsförsäkringen i debattfokus

Statsminister Fredrik Reinfeldt tecknade tre utmaningar för en ny regering efter valet - full sysselsättning, bättre kvalitet i välfärd och motstånd mot våld och droger.

Reinfeldt inledde årets första partiledardebatt, som ses som startskottet inför valet om åtta månader.

Han ställde två alternativ mot varandra. Å ena sidan en erfaren allians som fört Sverige genom en svår kris, å den andra ett vänsterexperiment, vars metod är fusköverenskommelser, där bärande delar skickas till utredningar.

Reinfeldt talade bland annat om behovet av fortsatta skattesänkningar och ytterligare satsningar på välfärden där medarbetare och medborgare får större inflytande.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin hävdade att det i själva verket är den tidigare, S-ledda regeringens förtjänst att det ekonomiska läget inte är ännu sämre.

Hon protesterade mot Reinfeldts beskrivning av de rödgröna överenskommelserna som fuskverk och att statsministern beskrev det rödgröna förslaget om sjukförsäkringen som ekonomiskt oansvarigt.

Det du säger är fusköverenskommelser är renhållningsarbete för att få tillbaka en anständig sjukförsäkring. Du gick till jobb på att fler skulle få jobb och färre hamna i utanförskap. Det blev tvärtom, men jag kallar inte det fusk, det är högerpolitik, sade Sahlin.

Maud Olofsson kritiserade den rödgröna oppositionens färska förslag till sjukförsäkring.

Tusentals människor lämnades i sosse-Sverige i utanförskap och långtidssjukskrivning. Vi vill inte se det igen.

Hon hävdade hävdade att den borgerliga regeringens sjukförsäkringsmodell ger människor en ny chans, inte ett liv som ung, utsorterad med förtidspension.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tog upp partiets bidrag till det rödgröna samarbetet.

Vi står för en grön frihetlig dimension, sade han och nämnde bland annat krav på starkare skydd för den privata sfären, entreprenörskap i både privat och offentlig sektor, sänkt skatt för små företag och omställning till ett hållbart samhälle.

Reinfeldt varnade för att med Miljöpartiets politik väntar en skattechock utanför Stockholms innerstad och löste upp MP-förslag om höjd effektskatt på kärnkraft 4 000 miljoner, flygskatt 3 000 miljoner, kilometerskatt på tung trafik 6 500 miljoner och höjd bensinskatt 16 200 miljoner.

Peter Eriksson kontrade med att Moderaterna vill fortsätta sänka skatten med 70 miljarder i underskott.

Det går inte ihop. Vi vill investera för att göra samhället hållbart. Ni låtsas som om det inte behövs några pengar. Det är ansvarslöst, sade han.