Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdsdebatt i Sollefteå

I röd ringhörna: Landstingsrådet Eva Söderberg (s). I blå ringhörna: Gruppledaren Jacomina Beertema (m).

Ja, det var upplagt för lite rallarsvingar när de båda politikerna möttes i en första av sammanlagt sju debatter.

Temat för debatten, som hölls på måndagen, var framtidens hälso- och sjukvård i Västernorrland. De båda landstingspolitikerna var förvånansvärt överens om mycket. Ambitionen är den samma, en så bra sjukvård som möjligt.

Men när det gäller att nå dit skiljer sig åsikterna åt.

Beertema förespråkade inte oväntat en fortsatt entreprenadisering, ökad samverkan med mera. Söderberg pratade mer om tillgänglighet i hela länet och lika villkor.

Den som hade väntat sig att Jacomina skulle förespråka Sollefteå sjukhus omedelbara nedläggning fick fel.

- Sjukhuset i Sollefteå ska inte få mindre resurser. Däremot måste sjukhuset i Sollefteå ta hand om fler och få ett ökat tryck på vårdplatserna, menade hon.

Även Eva Söderberg tror på sjukhusets framtid. Framförallt menar hon att en kommande Norrlandsregion borgar för både inlandets framtid och sjukhustes fortlevnad. En farhåga för den tanken är att Jämtland ännu inte bestämt sig för vilken region de vill tillhöra och Sundsvall funderar fortfarande.

- Jag tror att Jämtland kommer med också, säger hon.

Om det blir en Norrlandsregion utan Sundsvall och Jämtland tror Jacomina Beertema att det i förstahand är Örnsköldsviks sjukhus som ligger i farozonen, med tanke på närheten till Umeå.

Det här var den första av totalt sju debatter duon emellan i år. De tre första äger rum i de tre sjukvårdsorterna, Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Efter semestern ska även övriga kommuner i länet få besök.


Läs mer i tisdagens TÅ.JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68