Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sjukvården i länet undermålig – politikers löften är ljug till hundra procent"

Annons

Jag, Artur Frånberg, vill å det skarpaste klaga på den undermåliga sjukvård som Landstinget Västernorrland tillhandahåller mig – och fler med mig.

För många år sedan drabbades jag av spinal stinos (förträngning i ryggradskanalen, reds anm). Med de turer sjukvården bjöd på tog det mig flera år att hamna under kniven. Det blev underbart att vakna upp efter operationen, smärtfri och besvärsfri – ja det var underbart!

Men säg den lycka som är beständig. Efter ytterligare några år började jag känna av den spinala stinosen igen, det var flera kotpar som hade visat förträngningar. Jag sökte och remitterades till Sollefteå som vanligt.

När den så kallade vårdgarantin med råge och mer till passerats, remitterades jag till Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Demensvården i Ö-vik hårt pressad: "En tickande bomb, som bara tickar mer och mer"

Men tro inte att de iddes sända remissen dit, jag tvingades bila upp till Sollefteå från Härnösand för att få tag i den så jag kunde förevisa den dagen efter.

Är detta den sjukvård som tillhandahålls den sjuke, då är den synnerligen undermålig. Mina höfter och knän besvärade mig mer och mer, såväl som bröstryggen. Jag har under tre–fyra års tid varit listad till Johannesbergs vårdcentral och fick kallelse att ta prover, för att sedan träffa den läkare jag blivit listad hos. Detta har ännu inte skett. Är detta den så kallade vården landstinget skryter om?

I vintras blev det stopp i urinerandet. Träffa läkare? Nä, inte då. Kateter och visa upp sig för 80 kronor gången.

En tid därefter kunde jag inte stödja på vänstra benet, men tack och lov hade jag tillgång till ett par kryckor och lyckades så småningom med stora besvär släpa mig till vårdcentralen.

Att få vård..? Nä, inte förrän jag tog till brösttoner avsatte en läkare ett par minuter för att spruta in en kortisonspruta i det pajade knäet.

■■ INSÄNDARE: "VOON rätta varumärket – med rätt ledning går det utmärkt bedriva vård i Sollefteå"

Jag remitterades till Sollefteå sjukhus för specialistvård. Efter totalt fem månader kallades jag till den inrättningen för att träffa läkaren, men han kom inte. En sköterska sade att jag kunde åka hem till Härnösand. Döm om min förvåning när jag fick ett krav på 350 kronor för att jag uteblivit från det bokade läkarbesöket.

Jag hemställde hos sköterskan att jag ville bli remitterad till Löwenströmska sjukhuset. Någon tid efteråt kallades jag återigen till Sollefteå sjukhus. Jag ringde då till sjukhuset och ville ha sjukresa, eftersom jag inte kan åka buss och tåg och min bil var på verkstad. Jag kunde inte ta mig till Sollefteå från Härnösand.

Till yttermera visso täcker inte 54 kronor bensinkostnaderna från Härnösand till Kramfors. Sköterskan hävdade att de har order uppifrån att inte bevilja sjukresor. Om det ska vara på det viset hemställer jag om att den fasta vårdpenningen ska tillfalla mig, eftersom sjukvården inte bryr sig om mig och flera med mig. Har stora skelettbesvär, sitter mest stilla eller ligger.

■■ INSÄNDARE: Orolig anhörig till demenssjuk: "Hjälp – jag är så rädd som en anhörig kan bli"

Det är beklagligt att sjukvården har så låg kvalitet i länet. Har sedan en tid en vaxpropp som nedsätter min hörsel till nära noll, mina besök på Sundets så kallade vårdinrättning gav inget resultat, men full betalning avkrävs jag. Vaxproppen är kvar.

Har inte vårdcentralerna någon yrkesstolthet eller ser de det som arbetsfri inkomst? Och politikers löften om att ”…betala er skatt så tar vi hand om er när ni blir gamla” – som vanligt är det lögn och ljug till hundra procent.

Med ringa högaktning,

Artur Frånberg

Härnösand

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel