Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskornas löneuppror växer

Det är bedrövligt att det ska vara mer värt att utforma bakaxlar till bilar än att göra rätt medicinsk bedömning. Det säger Annika Safrani barnmorska på BB/förlossningen vid Sollefteå sjukhus.

Missnöjet med sjuksköterskornas lönenivå sprider sig. Allt fler skriver under det löneuppror som finns på nätet och det talas om åtgärder som massuppsägningar på det sätt sjuksköterskorna i Finland genomförde för att sätta kraft bakom kraven och driva upp lönerna.

Kollektiva uppsägningar är en otillåten konfliktåtgärd som inte Vårdförbundet kan ställa sig bakom men från fackligt håll är kravet glasklart, sjuksköterskornas arbete och utbildning måste uppvärderas och visa sig i lönekuvertet.

Annika Safrani har som barnmorska en högskoleutbildning på 4,5 år. Hon har arbetat som barnmorska i 22 år och 6 år som sjuksköterska innan vidareutbildningen.

- Det har alltid varit så att kvinnor hjälper varandra och det är väl därför inte yrket värderas högre, säger hon.

Sjuksköterskorna har i dag en ingångslön på mellan 18 000 och 19 000 kronor och Vårdförbundet har ställt krav på minst 22 000 och betald specialistutbildning. Förhandlingarna som pågått en tid sker nu med hjälp av medlare som lämnat ett förslag till parterna att svara på till 26 mars.

- Risken finns av vi drar till Norge där lönerna ligger betydligt högre eller söker oss till bemanningsföretag, säger Anna Pallin som arbetar på avdelning 15 och har tre år i yrket.INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67