Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusförening i Sollefteå till kammarrätten – vill ha juridisk tolkning av kommunallagen

Förvaltningsrätten avslog Nils-Gunnar Molins överklagande av beslutet att lägga ner BB i Sollefteå. Nu vänder han sig till kammarrätten i samma ärende.

Molin är ordförande i den ideella föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, SFA. Han överklagade landstingsfullmäktiges beslut om omstrukturering av kvinnosjukvården i oktober i fjol. Han menade att ärendet inte beretts tillräckligt och att man därmed brutit mot kommunallagens bestämmelse om beredningstvång.

I överklagandet tog Molin bland annat upp det faktum att ledamoten Gunnar Fors (V) inte fått samtliga handlingar i ärendet inför beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden och att man endast fått en "summarisk" muntlig föredragning. Inte förrän Fors kontaktat landstingets jurist fick han ut alla handlingar.

För Pluskunder: Kräver att BB-beslutet dras tillbaka - Hävdar att landstinget hemlighållit handlingar

Innan handlingarna kom ut hann man dessutom ta upp ärendet i landstingsstyrelsen.

Beredningstvånget i kommunallagen innebär enligt Nils-Gunnar Molins tolkning att samtliga ärenden som ska beslutas i landstingsfullmäktige ska ha beretts av landstingsstyrelsen innan det går upp i fullmäktige.

– Därför är det skäligt att begära att de viktiga handlingar som ligger till grund för beslutet ska vara så kompletta som möjligt för att kunna föreslå fullmäktige att fatta ett rationellt och välgrundat beslut, skriver Molin i sin ansökan om överprövning hos kammarrätten.

För Pluskunder: Kämpar för akutsjukvården - Han blir årets Västernorrlänning

Molin, och även fullmäktigeledamoten Lars-Gunnar Hultin (V) som överklagat samma ärende, menar ärendet inte var tillräckligt berett.

– När en enskild ledamot i den facknämnd som ansvarar för verksamheten tvingas vända sig till både berörd förvaltningschef, till landstingsdirektören och slutligen till juristen för att få ut det kompletta materialet borde detta visa att någonting inte är i sin ordning, skriver Molin.

För att få prövningstillstånd i kammarrätten krävs en frågeställning som är av principiell karaktär och av stor betydelse för den juridiska tolkningen. Nils-Gunnar Molin menar att det här skulle kunna bli ett prejudikat för hur man ytterst ska leva upp till begreppet "beredningstvång" och hoppas att kammarrätten av den anledningen ska pröva ärendet.

– Jag tycker att förvaltningsrätten slirade i sin bedömning, säger Molin

För Pluskunder: Förening kräver att psykiatribeslutet dras tillbaka