Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset om alla överbeläggningarna: "Det beror på influensan"

Sundsvalls sjukhus slog rekord i antalet överbeläggningar under julen.
Anledningen är årets influensa, enligt sjukhuset.

Sundsvalls sjukhus fick försättas i stabsläge på grund av alldeles för högt antal överbeläggningar under jul- och trettondagshelgen.

Överbeläggningarna drabbade flera patienter - och oppositionen riktade stark kritik mot de styrande politikerna inom landstinget. För dåligt politiskt styre, menade oppositionen.

Nu kommer sjukhuset själva med orsaken till överbeläggningarna. Och det är årets tuffa influensaepidemi som gjort att platserna inte räckt till på sjukhuset. Framförallt då årets influensa slagit extra hårt mot äldre personer.

- Eftersom risken för allvarliga komplikationer orsakade av influensan är större för våra äldre invånare behöver väldigt många av årets influensapatienter vårdas på sjukhus, säger smittskyddsläkaren Hans Boman i ett pressmeddelande som sjukhuset skickade ut på fredagsförmiddagen.

För Plus-kunder: Landstingets satsning på EU-kontor försvaras – kostar 1,6 miljoner kronor varje år

Samtidigt kom Folkhälsomyndigheten ut med siffror på torsdagen för årets influensa - och det var i just Västernorrland som antalet influensafall var som högst i slutet av förra året.

- I Västernorrland har vi hittills haft omkring 300 diagnostiserade fall av influensa A som den här säsongen i huvudsak är av typen A(H3N2). Majoriteten är äldre personer som uppsökt länets sjukhus och i många fall blivit inlagda för vård. Flest personer har lagts in vid sjukhuset i Sundsvall, säger Hans Boman.

Samtidigt är antalet vårdplatser, främst i Sundsvall, för få, vilket har försvårat läget ytterligare, menar sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson.

- Men den uppkomna situationen kan inte på något vis sättas i samband med de utbudsförändringar som gjorts inom specialistvården, exempelvis inom ortopedin vid sjukhuset i Sollefteå, säger hon i pressmeddelandet.

För Plus-kunder: Överbeläggningar kan orsaka fler stafetter: "Fruktansvärt tufft för dem som är ute och jobbar"