Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset i Övik Lex Maria-anmäls efter missad sjukdom – tonåring fick genomgå hjärttransplantation

En pojke i tonåren bedömdes först ha magkatarr, dagen efter misstänktes gallsten på sjukhuset i Örnsköldsvik och senare hjärtsvikt. Till slut behövde patienten genomföra en hjärttransplantation. Nu Lex Maria-anmäls händelsen.

En tonåring sökte hjälp på sjukhuset i Örnsköldsvik för att han hade ont i magen. Det bedömdes som misstänkt magkatarr men sjukhuset rekommenderar patienten att komma tillbaka om besvären blir värre.

Dagen efter söker tonåringen hjälp på akutmottagningen. Smärtan har blivit värre, han är andfådd och trött. Han blir då inlagd på barnavdelningen som kirurgpatient för misstänkt gallsten.

Under natten noteras det att patienten har mycket varierande hjärtfrekvens och dagen efter fortsätter utredningen och behandlingen.

Efter undersökning konstaterar en läkare att patienten troligen har hjärtsvikt. Läkaren tar kontakt med en annan läkare på intensivvårdsavdelningen men patienten blir kvar på barnavdelningen med övervakning för att sedan utredas efter helgen.

Under söndagen försämras patienten och får ökade andningssvårigheter, lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens. Patienten får behandling och blir något bättre men på måndagen transporteras patienten genast till ett annat sjukhus med ambulans.

Efter ytterligare ett dygn remitteras tonåringen till transplantationsenheten där patienten fick genomgå en hjärttransplantation.

Patienten mår nu bra men sjukhuset i Örnsköldsvik har Lex Maria-anmälts för den fördröjda diagnosen.

En händelseanalys har genomförts som visar på brister i kommunikation, information, rutiner och riktlinjer samt utbildning och kompetens.

FLER NYHETER:

Vatikanen i 3D och spökerier med Norrdans – späckad vår med Härnösands teaterförening

För Plus-kunder: Efter kritiken mot sjukhusbesluten – nu svarar landstinget: "Vill inte ha någon personalflykt"

Här är Hockeyallsvenskans bästa duos: "SHL-klubbarna kommer jaga dem"

För Plus-kunder: Fler länsbor går sjuka till jobbet – så gör du för att undvika smittan