Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusen städar dåligt

Annons

Sjukhusen slarvar med städningen och följer inte de nya riktlinjerna för vården, visar DN:s genomgång.

Det är full katastrof att det inte har hänt mer, säger läkaren Björn Bragée som skapade stor debatt om frågan för fyra år sedan.

Av landets 53 största sjukhus är det bara sju som lever upp till kravet om att toaletter ska städas minst två gånger om dagen, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Och knappt hälften städar vårdsalarna varje dag.

Jämfört med städfrekvensen på allmänna toaletter på flygplatser, hamburgerrestauranger och bensinmackar ligger sjukhusen i lä, skriver DN.

Den bristande sjukhusstädningen blev en riksdebatt för fyra år sedan när läkaren Björn Bragée, som då var inlagd för operation på Danderyds sjukhus, larmade om ostädade toaletter och salar.

Det är full katastrof att det inte har hänt mer. Jag trodde att det var på gång, men i praktiken har man inte har gjort någonting, eller till och med minskat insatserna. Det är pinsamt, säger han till TT.

Den största missen sjukhusen gjort är att lägga ut städning på entreprenad, tycker Björn Bragée. Det blir sällan billigare och dessutom blir kvaliteten lidande.

En fullständigt galen kalkyl.

Björn Bragée tror helt enkelt att de stora sjukhusen inte bryr sig särskilt mycket om riktlinjer från Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet när tillsyn och reprimander saknas.

Hösten 2009 ville Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm få upp hygienfrågan på dagordningen - och i mars 2010 slogs det fast att Socialstyrelsen ansvarar för tillsynen av sjukhusstädningen. Men sedan dess har inte mycket hänt.

Vi har inte någon planerad nationell samlad tillsyn riktad mot den den här typen av problematik, säger Gunnar Moa, ställföreträdande avdelningschef för Socialstyrelsens tillsynsenhet, till TT.

Anledningen är densamma som när frågan uppmärksammades för ett år sedan: Tillsynen av sjukhusens städning är inte prioriterad.

Vi har många andra angelägna områden som vi har att arbeta med i tillsynen, säger Gunnar Moa. Oavsett om vi gör tillsyn eller inte så är det ju vårdgivarnas ansvar att ha en vårdhygien som inte innebär patientsäkerhetsrisker.

Svensk förening för vårdhygien (SFVH) släppte i somras ett dokument med riktlinjer och rekommendationer för städning i vårdlokaler. Ulrika Ransjö, pensionerad hygienläkare och sammankallande i arbetsgruppen som tog fram dokumentet, är inte förvånad över att bara 7 av landets 53 största sjukhus följer riktlinjerna.

Det är brist på kunskap och man har snålat, kan man säga. Därför att städning kostar ju pengar om den ska bli välgjord och tillräckligt uppföljd, säger Ulrika Ransjö.

TT: Vad finns det för risker om man inte städar toaletterna tillräckligt ofta?

Då finns det klara risker för spridning av multiresistenta hudbakterier och tarmbakterier.

Ulrika Ransjö tror inte att riktlinjerna hunnit påverka sjukhusens upphandling av städning ännu. Upphandlingar som hon säger är anpassade för en sjukhusverklighet som rådde för 50 år sedan. Det är först när patienter har klagat eller till och med vägrat att bli inlagda på skitiga rum som det hänt grejer.

Det är först då som det svider, det är då man inser att man måste göra någonting åt problemen.

Mer läsning

Annons