Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdomen kunde inte stoppa Icona Pop

Annons

Icona Pop är på god väg att erövra världen - i veckan albumdebuterar den svenska succéduon i USA. Men mitt i glädjeyran blev Aino Jawo allvarligt sjuk.

Jag har fått kämpa för att komma tillbaka på fötter, säger hon.

Sedan Icona Pop gav ut "I love it" för drygt ett år sedan har Aino Jawo och Caroline Hjelt upplevt mer än de flesta artister hinner med under en hel karriär. Singeln har bland annat toppat Englandslistan och sålt dubbel platina i USA.

Nu är det dags för Icona Pop att ta nästa steg. I Sverige albumdebuterade duon redan i fjol men först i veckan börjar deras internationella debutskiva att rullas ut - först släpps plattan i USA.

Vi vill att folk ska lära känna oss, vi är så mycket mer än "I love it". Det ska bli kul att visa vår värld, säger Aino Jawo på telefon från New York.

"This is... Icona Pop" är en kraftigt omarbetad version av den självbetitlade skiva vi här hemma fick höra - bara ett fåtal låtar är med på båda plattorna.

Men soundmässigt skiljer de sig inte så mycket. Det är en mix av allt vi lyssnat på, från 90-talets tuggummipop till indiebanden från London och dansmusik, säger Aino Jawo.

Spelar hos Letterman

Albumsläppet har föregåtts av massivt marknadsföringsarbete. När TT pratar med Aino Jawo har Icona Pop precis medverkat vid en sändning av "America's got talent" och på de närmaste dagarnas schema står bland annat ett framträdande i David Lettermans pratshow.

Det är intensivt men kul. Det är viktigt att man tar sig tid så att man kan ta in allt. Jag och Carro brukar prata om att för ett och ett halvt år sedan bodde vi på golvet och hade inte råd med mat, nu åker vi runt med en egen turnébuss i USA och har ett team som hjälper oss. När man har kämpat länge uppskattar man verkligen det, säger Aino Jawo.

Inlagd på sjukhus

Men det kan bli för intensivt. Icona Pop har under sommaren turnerat runt i hela USA och i slutet av augusti fick Aino Jawo en efterhängsen huvudvärk som hon trodde var migrän. När hon väl uppsökte läkare visade det sig att hon drabbats av hjärnhinneinflammation och en lång rad spelningar fick bokas om.

Jag fick ligga på sjukhus i en vecka men det var tur att det upptäcktes i tid. Det är alltid läskigt när det är något med huvudet. Jag har fått kämpa för att komma tillbaka, de första dagarna efter att jag lämnat sjukhuset kunde jag knappt gå, säger Aino Jawo.

Nu är hon dock helt återställd och ser fram emot att tillsammans med Caroline Hjelt verkligen visa USA vad Icona Pop står för - det är viktigare än alla framgångar.

Man måste vara stolt, en dag kanske inte folk tycker om det vi gör men det spelar ingen roll så länge vi gör den musik vi älskar, säger Aino Jawo.

Mer läsning

Annons