Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdomen gav Rikard Wolff en nystart

Annons

En svår lungsjukdom vände upp och ned på Rikard Wolffs liv. Han tvingades sluta röka, dricka sprit och festa - vilket gav honom tid att ge ut en ny skiva.

Det är underbart att vakna upp utan att vara bakis, säger han.

Melodifestivalen, en Dramatenpjäs och en ny skiva. Det har varit ett intensivt år för mannen med den lugna rösten.

Ett av de roligaste och mest kreativa åren i min karriär, säger Rikard Wolff.

Han sitter i sin lägenhet på Södermalm med utsikt över halva Stockholm. I ena hörnet står en stor, svart flygel och en mikrofon. Det är där han har spelat in "Första lågan" - hans första skiva på tio år med nya låtar.

"Måste lägga mig i tid"

Inspelningen har skett i hemmet på grund av hälsoskäl. Sångarens tre senaste år har präglats av sjukdomen lungemfysem och under vintrarna har han knappt kunnat vistas ute på grund av andningssvårigheter.

Jag får inte dricka sprit, inte röka och jag måste lägga mig i tid. När jag spelar måste jag ha en plats där jag kan dra mig undan en timme före konserterna. Allt måste vara väldigt väl förberett, men det har fungerat bra hittills, säger Rikard Wolff och knackar med knogarna mot soffbordet.

På "Första lågan" har låtskrivarna Lisa Ekdahl, Andreas Mattsson, Anna Ternheim, Tomas Andersson-Wij och, lite mer otippat, poppojken Danny Saucedo hjälpt till att skriva text och musik. Rikard Wolff mötte Danny på flyget till inspelningen av TV 4-programmet "Mia på Grötö" och duon klickade direkt.

Danny, underbara Danny. Det är en rakt av supertrevlig kille som är jättekunnig. Vi diskuterade fransk musik tillsammans och redan innan vi landade i Göteborg sade han att han ville skriva en låt till mig. Jag tycker att resultatet ("Röda luftballong") blev fantastisk.

TT Spektra: Hur skiljer sig "Första lågan" från dina tidigare album?

När jag gjorde min förra skiva kände jag mig sunkig och seg. I dag är jag tio år äldre. Jag har fått möta den här allvarliga sjukdomen och har fått ändra mitt liv fullständigt. Det jag skriver om handlar om att se de jobbiga erfarenheterna som nödvändiga plattformar att stiga vidare från.

Ingen utmärkelse på toaletten

Hösten 2013 kommer bli lika intensiv som den gångna våren. "Första lågan" har precis släppts och nu väntar en miniturné med start i Stockholm. Därtill ska Wolff spela titelrollen i Stadsteaterns "Arnold - en kärlekstrilogi" samt bli riddare av franska Hederslegionen, en utmärkelse som han tar emot på franska ambassaden som tack för sina tolkningar av Edith Piaf, Barbara och Jacques Brel.

Jag ska inte hänga den på toaletten, det är så töntigt att alla ska hänga sina utmärkelser där. Jag vill att de ska synas, säger Rikard Wolff och ser sig om efter en lämplig plats på väggarna.

TT Spektra: Tror du att dina ändrade levnadsvanor har hjälpt dig att hålla produktionstakten uppe?

Numera ägnar jag förmiddagarna åt att arbeta och jag jobbar som bäst då. Under många år slarvade jag så mycket att förmiddagarna gick åt till att sova och hämta mig. Jag var i princip alltid bakis då, och det är så skönt att slippa!

Mer läsning

Annons