Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk flykting uppmanades gå fem mil

/

Song Shihui, asylsökande bosatt i Kramfors, fick plötsligt stora röda utslag över hela kroppen. Han åkte ambulans till Sollefteå sjukhus – sedan blev det problem.
– Jag har inga pengar till medicin, och inga busspengar. Jag blev uppmanad att gå tillbaka till Kramfors, berättar han.

Annons

Song Shihui kommer ursprungligen från Mongoliet, men har under större delen av sitt liv varit bosatt i Kina. Som 19-årig student var han med och demonstrerade för studenternas rättigheter och ökad demokrati på Himmelska Fridens Torg i Peking – en demonstration som slutade med en massaker.

Att vara både politiskt obekväm och mongol i Kina är svårt. Song Shihui berättar om våldsamma förföljelser, såväl religiösa som politiska, och utbredd korruption.

– Jag vet att Sverige är ett fritt och demokratiskt land. Det var därför jag ville hit, säger han.

För tre veckor sedan anlände Song Shihui till Sverige och asylboendet i Frånö utanför Kramfors. Och för några dagar sedan kom utslagen. Först några på halsen.

– Jag blev undersökt och fick en tablett. Men det hjälpte inte, säger han.

Natten mellan torsdag och fredag blossade utslagen upp över hela kroppen, svullna och kliande. Song Shihui tror själv att det kan vara någon form av allergi.

– Jag mår väldigt dåligt, och det har bara blivit värre.

Med hjälp av polisen i Kramfors kunde Song Shinghui få ambulans till akutmottagningen på Sollefteå sjukhus. Men medicinen hade han inte råd att köpa.

– Jag har inte så mycket pengar. Vi får 24 kronor om dagen att leva på, och det ska räcka till allt. Kläder, skor, toalettartiklar, bussresor, allt. Jag har inte pengar till medicin.

Han hade inte heller råd att ta bussen tillbaka från Sollefteå sjukhus till Kramfors. Sjukhuspersonalen kontaktade Migrationsverket för att försöka lösa problemet. De fick till svar att han kunde gå tillbaka till asylboendet.

En promenad på fem mil.

Personalen ville ge honom pengar till hemresan men det tog han inte emot. När Tidningen Ångermanland i stället erbjuder honom skjuts till Frånö tackar han ja direkt.

Inte för att han egentligen vill tillbaka. Kritiken mot asylboendet är svidande – trångbott, smutsigt, högljutt, 35 personer får dela på en toalett. Sex eller åtta personer i ett litet rum. Att åka buss tur och retur in till Kramfors kostar 50 kronor.

– Vi har inte råd med någonting. Sverige borde stänga gränserna och inte ta emot fler flyktingar än man kan ta hand om. Jag vill arbeta, men det finns inga jobb. Jag trodde inte att det skulle vara så här illa i Sverige.

Migrationsverket i Kramfors har stängt just den här fredagseftermiddagen. Guna Graufelds, pressinformatör på Migrationsverket, berättar att en asylsökande inte ska behöva betala mer än 50 kronor för en medicin.

– Man kan också ansöka om särskilt bidrag, men det måste ju först godkännas. Gällande resor är det bara ersättning för resor till Migrationsverket som utgår, inte till vänner eller sjukvård eller liknande. Dagbidraget ska täcka alla övriga kostnader, säger hon.

– Däremot kan landstingen gå in och bevilja en sjukresa, de får ersättning från Migrationsverket för detta. I det här fallet tror jag att det varit fråga om en rad olyckliga omständigheter.

Annons