Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju åtalas efter attack i Kärrtorp

Annons

Sju personer har åtalats för nazistattackerna mot en demonstration i Kärrtorp i Stockholm i december. De misstänks för våldsamt upplopp. En åtalas för hets mot folkgrupp efter en Hitlerhälsning.

Två personer åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp. Av stämningsansökan framgår att de skickat meddelanden till de andra med uppmaning om att samlas. Två ses som anförare i bråket, eftersom de instruerat övriga angripare.

Flera åtalade har kastat flaskor, stenar och knallskott samt varit beväpnade med påkar och sköldar.

En av männen åtalas för hets mot folkgrupp, efter att ha skrikit "Adolf Hitler" och gjort en Hitlerhälsning. Han uttalade sig även nedsättande om judar.

Bevisningen består av sms och filmer från attacken. Bland annat har en av de åtalade filmat vad som hände.

Sms:en innehåller information om att det kommer att vara en demonstration, och man uppmanas att boka upp sig den dagen, säger åklagaren Tove Kullberg till TT.

Både filmerna, där det tydligt syns hur folk är beväpnade med sköldar och glasflaskor, och sms:en ska bevisa att attacken var planerad.

Flera rättegångar hålls framöver, enligt Ulf Sundström, utredare vid Söderortspolisen.

Det kommer att väckas fler åtal än detta, totalt mot ett 30-tal personer som anhölls efter demonstrationen, säger han till TT.

Förundersökningen pågår fortfarande mot flera som suttit anhållna, enligt Tove Kullberg. Att just dessa sju åtalades nu beror på att tre satt häktade, då de haft ledande roller, och att fyra var under 18 år och då måste utredningen gå fortare.

Misstankarna i dagens åtal rör också försök till grov misshandel, vapenbrott och hets mot folkgrupp.

Söndagen den 15 december i fjol anordnade nätverket Linje 17 en manifestation i Kärrtorp mot nazism. Några hundra personer, även barn, deltog i den tillståndsgivna demonstrationen. Manifestationen angreps plötsligt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR). Efteråt greps 28 personer.

Bara sex poliser bevakade demonstrationen, vilket fick kritik i efterhand då polisen haft information om att det fanns en hotbild.

Vi är tacksamma för att det nu har tagits på allvar. Polisinsatsen var ju under all kritik, säger Ammar Khorshed från Linje 17.

Att åklagaren utöver våldsamt upplopp även åtalar för vapenbrott och hets mot folkgrupp är bra, enlig Khorshed.

Det är viktigt att få med den politiska dimensionen. Vissa ser på dem som en grupp våldsamma fotbollssupportrar, men här fanns ett politiskt motiv. Nazisterna ville tysta oss som protesterade, säger han.

Veckan efter, den 22 december, samlades omkring 16 000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism och våld.

Senare greps även en man aktiv inom antifascistiska kretsar, misstänkt för att ha knivskurit en av angriparna.

Mer läsning

Annons