Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjövärnskåren låg Nils Hansson varmt om hjärtat hela livet

Advokaten Nils Hansson, Härnösand, har avlidit i en ålder av 76 år.

Nils föddes den 14 november 1943, son till advokaten Albert Hansson och hans hustru Karin. Han växte upp tillsammans med tre systrar. Efter studentexamen 1963, och därefter fullgjord militärtjänst vid Flottan i Karlskrona, begav sig Nils till Lund för att studera juridik. Han blev jur kand 1969.

Under studietiden träffade han sin blivande hustru Mona. De gifte sig i Lund 1969 och fick i äktenskapet barnen Emma och Erik.

Efter sin examen hade han en tid anställning vid en advokatbyrå i Malmö.

1970 flyttade familjen till Härnösand och Nils började då arbeta hos sin far Albert som 1938 öppnat advokatfirman Hanssons Advokatbyrå. 1974 beviljades Nils inträde i Sveriges Advokatsamfund och övertog så småningom faderns advokatbyrå.

Under hans aktiva advokattid utvecklades firman, fler jurister anställdes och ett nytt kontor öppnades i Sundsvall. Sonen Erik, som gått i farfars och fars fotspår, är nu tredje generationen delägare i Hanssons advokatbyrå.

Nils blev genom sin yrkesgärning, sitt samhällsengagemang och sin delaktighet i stans föreningsliv en välkänd och välsedd Härnösandsbo. Han var bland annat medlem av sällskapet Gamla Härnösandspojkar, sällskapet SHT, Moderaterna och Flottans män.

En organisation som under hela hans liv låg honom särskilt varmt om hjärtat var Sjövärnskåren.

Nils var även initiativtagare till att en av marinens korvetter fick namnet HMS Härnösand, vilket gladde honom särskilt.

Han var även under en tid invald i Härnösands Kommunfullmäktige samt överförmyndarnämndens ordförande. Uppdrag han skötte med stor nit och omsorg.

I Barsviken, där familjen har sitt andra hem, tillbringades större delen av fritiden. Utsikten och närheten till havet gav näring till hans marina intresse.

Barsviken var sedan barndomen en del av honom och vad var därför naturligare än att låta begravningsgudstjänsten äga rum i fiskelägets kapell.

Efter en längre tids sjukdom avled Nils natten mot juldagen den 25 december 2019. Nils sörjs närmast av hustrun Mona samt barnen Emma och Erik med familjer.

Lars Sjödin