Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöstedt till Ö-vik

På fredag besöker Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt Örnsköldsvik och företaget Brath AB. Då ska det diskuteras arbetstidsförkortning.

– I nuläget vet vi inte så mycket mer än att han kommer hit. Men vi hoppas att det ska bli ett intressant möte, säger Maria Bråth, VD på Brath AB.

Läs mer: Alla är nyfikna på deras arbetstider

På sökmotoroptimeringsföretaget Brath AB har de haft sex timmars arbetsdag sedan verksamheten startade i januari 2013. Införandet av de kortare arbetsdagarna har uppmärksammats av rikstidningar, tv och radio, och Maria Bråth berättar att också Vänsterpartiet snabbt hörde av sig.

– Från början var det egentligen tänkt att de skulle komma på besök tidigare. Men sedan beslutade de för att lägga mötet närmare valet.

Arbetstidsförkortning är ett av många heta ämnen inför höstens val. Det är också en fråga som Vänsterpartiet ägnar mycket kraft åt att göra till verklighet. Trots många domedagsbeskrivningar från det borgerliga blocket är Maria Bråth mycket nöjd med sitt företags filosofi.

– Vi har märkt att vi får lika mycket gjort på sex timmar som på åtta. Dessutom upplever vi att personalen mår mycket bättre av kortare arbetsdagar, eftersom de får mer tid till annat.

Brath AB:s framfart har också börjat skapa ringar på vattnet. Nyligen besökte de ett företag i Stockholm som också är intresserade av att förkorta de anställdas arbetspass.

– Problemet för dem är att de betalar ut timlön, som innebär att de anställda skulle tjäna mindre pengar om passen blev kortare. Vi har fasta löner och påverkas inte om på samma sätt om två timmar faller bort, säger Maria Bråth.