Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöstedt: En tragedi för V

Annons

Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, blev i dag skjuten i bröstet i Somalias huvudstad Mogadishu. Hon är inte livshotande skadad och vårdas nu i Nairobi. En ungdomspolitiker från Husby, som var hennes tolk, sköts ihjäl.

Gärningsmännen, som kom i bil och försökte blockera vägen, började beskjuta bilen som Livh färdades i.

Enligt rapporter var Livh i Mogadishu för att besöka ett universitet. Hon hade, enligt vad vittnen uppgett för Reuters, hållit tal på universitetet och var på väg tillbaka till sitt hotell när bilen hon färdades i attackerades.

Studenten och vittnet Ahmad Dek uppger att Livh slängde upp bildörren och flydde tillbaka mot universitetet när gärningsmännen började skjuta. Enligt honom blödde hon ymnigt.

Hennes tolk, en man från Husby engagerad i Ung Vänster, dödades i samma attack. Han var där för att starta ett demokratiprojekt. Ytterligare en V-politiker fanns i bilen men han behövde inte söka vård.

Ann-Margarethe Livh har redan lämnat Mogadishu, utan livshotande skador, för medicinsk transport vidare till Nairobi.

Vänsterpartiet bekräftade på kvällen att den unge politikern avlidit. Ordförande Jonas Sjöstedt kallar händelsen i Somalia för en tragedi.

"Det är en tragedi och en dag av sorg för Vänsterpartiet. Han var en ung man från Stockholm som var i Somalia inom ramen för Vänsterpartiets internationella arbete. Vi tänker på hans familj och vänner", skriver Sjöstedt i ett pressmeddelande i kväll. Han kommer, skriver Sjöstedt, att vara "djupt saknad av många vänner i Ung Vänster och Vänsterpartiet".

Fastän Mogadishu är säkrare än vad det var för några år sedan är det fortfarande en högst osäker plats på grund av terrorhot riktade mot utlänningar och somalier, men också på grund av brottslighet i allmänhet, säger Somaliaexperten Kenneth Menkhaus vid Davidson college i USA. Något som människor utanför Somalia inte riktigt förstår är hur stor del av individernas säkerhet som sköts av privata säkerhetsföretag. Alla har väpnade vakter med sig när de reser. Det säger en del om det nuvarande säkerhetsläget.

För sin säkerhet reste Livh med lokal polis, men polisens auktoritet i Mogadishu är begränsad.

På vissa platser kan de erbjuda skydd, lag och ordning. Men alla som har råd förbättrar sin säkerhet genom att anlita privata vakter, säger Menkhaus.

Polisen kan också vara mål för våld, bland annat från terrororganisationen al-Shabaab.

De är också inblandade i strider med andra offentliga och privata säkerhetsstyrkor. Problemet är att det finns väldigt många beväpnade grupper i potentiell kollisionskurs, säger han. Ibland kan sådana här händelser orsakas av enskilda dispyter som personer som den svenska kvinnan, inte hade något med att göra.

Mer läsning

Annons