Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöberg och de Vahl gav sin bild av Kramfors

Att Kramfors fyller 70 år i år har väl inte gått någon förbi och vi fortsätter att fira. Kulturenheten med Ninni Mellander stod som inbjudare till arrangemanget i Konsthallen, som lockade ett drygt 40-tal besökare.

Håkan Sjöberg och Mats de Vahl berättade med ord och bild om Kramfors från sent 1800-tal till tidigt 1960-tal. Vi fick följa med på hur Kramfors växte fram och blev stad 1947. De båda berättade om arbetet med boken, Kramfors i bilder, som kom till för 25 år sedan och nu snart är slutsåld. Deras arbete med att gå igenom en diger skörd av foton, resulterade i boken som tryckts i två upplagor.

De båda gav också, dels sin personliga bild av Kramfors under sin uppväxt, dels som en text ur tidningen Nya Norrland från 31 december 1946, där skribenten tecknade en humoristiskt lagd framtidsvision av Kramfors. Många i publiken nickade igenkännande åt husen och vyerna som visades och flera kunde berätta minnen från den tiden, det begav sig. Eftersom Amelinutställningen visas i Konsthallen, så kom några av minnena att handla om just Amelins vistelse i Kramfors från 1947 och några år framåt.

En kvinna berättade om hur hon som 17-åring passerade fönstret till Amelins hyresrum och då rullgardinen inte var riktigt neddragen, avslöjades att konstnären var i full färd med att måla en avklädd kvinna. En annan minns hur hans pappa fick en körning från Kramfors till Stockholm i sin taxi och hur denna resa lämnade något outtalat efter sig, eftersom taxichauffören aldrig mer ville köra till Stockholm!

Efter förfriskningarna samlades publiken igen för en liten frågestund och några passade på att njuta av Amelins konst ännu en gång innan den plockas ner. Kramfors kommun har en fin samling av Amelins alster, vilka hänger på väggarna i både kontor och samlingslokaler, med flera ställen. Arrangemanget var ett samarbete mellan Kramfors kommun, Kramfors kulturenhet och Kramfors Konstförening.

Agneta Sjöberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel