Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöbefäl och Franzén bäst

Det är bäst att stänga samtliga högstadieskolor.
I stället ska man satsa på nygamla skolor.
Det anser Samhällsnämnden i Härnösand som nu har utrett vad skolförändringarna innebär ur trafiksynpunkt.

Kommunen har bestämt sig för att minska antalet högstadier från dagens fyra till två eller tre.

Samhällsnämnden har nu tittat på detta och kommit fram till att en satsning på Franzénskolan på fastlandet och före detta Sjöbefälskolan (Mittuniversitetet) på ön är bäst ur trafiksynpunkt.

Man har tittat på närhet till skolorna, kollektivtrafik och planerade ombyggnationer av gång- och cykelvägar. Visserligen har de elever som går på Kiörningsskolan de bästa skolvägarna. De slipper i dag passera både E4 och Västra Ringvägen/Tullportsgatan och får längre till Franzénskolan. Men de som i dag bor på till exempel Murberget, Framnäs och Hälletorp får både kortare och säkrare skolväg.

För de som bor på ön får fler längre skolväg om man över går till en enda högstadieskola. Kortast blir medelskolvägen om kommunen väljer före detta Sjöbefälsskolan där också skolvägen är säkrast. Gator med lite biltrafik kan, enligt Samhällsnämndens remiss, användas som skolväg.

"Det räcker att måla cykelfält på dessa gator för att få en god trafiksäkerhet", skriver Samhällsnämnden.