Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart är vissa värda mer än andra

/
  • Regeringens skärpning av den personliga assistansen oroar.

Annons

Att ”alla ska med” är det få som opponerar sig emot. Förrän det kräver anpassning, hänsyn och extra resurser.

Femåriga Elis hade sina finaste kläder dagen skolfoto skulle tas. Men fotografen placerade honom och hans rullstol för enkelhetens skull längst ute i bild – långt ifrån klasskamraterna. Och ingen vuxen reagerade förrän långt senare på symboliken i att pojken som redan var lite annorlunda än sina jämnåriga placerats utanför gemenskapen.

Nioåriga Alfons är autistisk och har grav ADHD förutom en dödlig muskelsjukdom. Simning är den enda träning som funkar för hans kropp. Men han får inte vara med när klassen är i simhallen eftersom man inte vill låta honom duscha med sin kvinnliga assistent i damernas omklädningsrum.

”Kunderna vill inte ha en halvvuxen pojke på kvinnoavdelningen”, säger simhallens chef beklagande till Sydsvenskan. Skulle simhallens personal hjälpa till istället, ja då ”blir andra lidande”.

Någon handikappdusch finns inte heller: ”Badet är byggt 1976 – och ska rivas. Det görs inga sådana investeringar i ett sådant gammalt bygge”.

Mer korrekt: det görs inga sådana investeringar i människor som behöver en handikappdusch för att kunna ta del av simhallens verksamhet.

Veronica bjöds som stipendiat in till en workshop med Konungens stiftelse Ungt ledarskap på Utrikesdepartementet med temat ”inkludering”.

Men bara dagar innan den skulle äga rum häromveckan meddelades att Veronica skulle få stanna hemma. Lokalerna - återigen för en workshop på temat ”inkludering” – kunde inte hantera en permobil. Och Veronica behöver sin permobil.

”Det känns så tråkigt att hon inte känner sig välkommen”, kommenterade UD och beklagade den uppkomna situationen. Det var dock ett problem som var ”svårt att lösa med så kort varsel”.

Hur mycket varsel behöver man för att se till att ha som princip att inte hålla arrangemang i lokaler som inte är tillgänglighetsanpassade? För att inte ställa vissa grupper på undantag?

Historier som dessa händer hela tiden, de tre ovan bara de senaste veckorna. Så krångligt allt plötsligt blir när det kommer personer utanför normen och ber om lite extra hänsyn för att kunna få vara med på det som andra tar för givet. Så krångligt när det kommer folk som ställer fina ord om ”allas lika värde” på spets eftersom allas lika värde kräver att vissa får mer än andra för att ges samma förutsättningar.

Lägg till händelserna ovan det fasansfulla i Malmö där en MS-sjuk kvinna dog på en toalett i ett köpcentrum efter att hon, trots indragen personlig assistans, vågade sig ut till en konferens med Neuroförbundet. Utan assistans, utan möjlighet att tillkalla hjälp och utan att personal undersökte toaletterna i samband med stängning fanns ingen räddning. "Håll dig hemma eller riskera att betala med ditt liv".

Vad händelsen i Malmö ändå gör är att dra fokus till regeringens pågående översyn av assistansstödet med den uttalade ambitionen att spara pengar. Den statliga utredaren ska enligt direktivet ”lämna förslag på hur insatsen kan begränsas när det gäller antal användare och/eller antal timmar" och i regleringsbrevet till Försäkringskassan slås fast att man ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen".

Och ja, kostnaden för personlig assistans är hög, 30 miljarder kronor om året – och då nekas ändå årligen sju av tio som ansöker.

Tveklöst bidrar privata vinstintressen bland assistansbolagen till att försöka pressa upp antalet ersatta assistanstimmar som ersätts med en schablonsumma. Säkerligen ryms i den höga summan även kriminellt fusk.

Men glappet mellan det fusk som bestraffas – 0,16 procent av alla fall - och det fusk Försäkringskassan gissar förekommer – tio procent – är orimligt stort.

Och att, som ansvarig minister Åsa Regnér gör i ett uttalande i Aftonbladet 10 oktober, påstå att den efterlysta skärpningen i antalet beviljade assistanstimmar bara handlar om ”ökad kontroll” för att ”komma åt oseriösa aktörer” låter ju inte alls trovärdigt när man ser direktiven till både utredare och Försäkringskassan att spara pengar.

Allas lika värde förutsätter att vissa får mer än andra, är värda en större del av kakan. Det vet förstås en socialdemokratisk regering.

Annons