Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självförsörjning borde vara en självklarhet i Sverige

Självförsörjning borde vara en självklarhet i Sverige genom att våra bönder odlar och föder upp djur och levererar mat till oss konsumenter. Tyvärr regleras detta genom en djungel av regelverk.

Gårdsförsäljning är något som bör diskuteras. Underlätta regelverket för bönder att kunna sälja sina produkter som kött, mjölk, potatis, grönsaker, frukt, bär och andra förädlade produkter. Regelverket är alldeles för krångliga och kostsamma för lantbrukaren eller gårdsbutiken där varje besök läggs en avgift för kontroller. Nu när det är långa slaktköer och många bönder har tillgång till lokala slakterier där man kan hantera kött på hygieniskt sätt. Då borde man kunna för dessa producenter kunna lätta på regelverket.

Livsmedelshygienen måste hålla god standard vilket är en självklarhet i dagens samhälle. Låt bonden sälja sin mjölk ur sin tank lokalt och förenkla regelverket för gårdsmejerier. Hjälp även bönderna med att pressa priset ute i handeln på Svenskt kött så att slaktköerna minskar och att en vanlig fattig pensionär eller mindre bemedlade familjer har råd att bunkra upp för tuffare tider.

Nu är det en god efterfrågan på Svenskt kött och stora matkedjor rider på vågen och har passat på att höja priset på Svenskt kött och mejeriprodukter istället för att sälja mer till lägre priser. Dessa vinster bör i så fall gå oavkortat till bönderna som står för produktionskostnaden.

Ulla Carnemyr

Medlem i Landsbygdspartiet Oberoende

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel