Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Själfull poesi av Edith Södergran

Edith Södergran gav under sin korta livstid ut fyra diktsamlingar och en bok med aforismer. En ny diktsamling innehåller några av hennes okända dikter.

Utöver dessa publicerade hon insändare och inlägg i den ganska hätska debatten om hennes böcker. Edith Södergran översatte också fransk, tysk och rysk poesi i tidens unglitterära tidskrifter.

"Jag är ett svärd" innehåller dessutom ett tjugotal dikter som oftast inte ingått i svenska utgåvor av Edith Södergrans samlade dikter. Dessutom några hittills otryckta diktutkast.

Edith Södergrans enda skönlitterära prosatext "Prinsessan Hyacintha" kommer vi tyvärr aldrig att få läsa. Den brändes efter hennes död. Hon var lungtuberkulossmittad redan som 16-åring 1908 och avled 1923.

Det närmaste vi kommer är en essä som kritikern, författaren och vännen Hagar Olsson skrev om det verket. Hon beskriver Hyacintha som en sagoprinsessa, väldigt lik Edith Södergran men samtidigt också väldigt olik, "som lyckan är olik lidandet".

Edith Södergrans allra mest kända dikt "Du sökte en blomma" med sin avslutning "Du sökte en kvinna/och fann en själ - /du är besviken har en viss likhet med dikten "Tre kvinnor":

Och mannnen kom fram till den första kvinnan:/ hon älskade endast smicker,/ han låg en stund vid hennes fötter/ och när han gick, var redan en annan där./Och mannan kom till den andra kvinnan:/hon älskade endast honom,/ han kysste henne tills han tröttnade,/och när han gick, blev hon allena./Och mannan kom till den tredje kvinnan:/hon älskade endast sin själ,/hon räckte honom handen och tog honom med sig i evigheten.

Bokens titel kommer från ett utkast till en dikt i ett förstört häfte som modern Helena citerar i en gripande handskrift till Hagar Olsson som hon skrev fem år efter dotterns död. En handskrift som aldrig tidigare publicerats.

"Det är ett sökande, en hunger i hennes hjärta. Gud hade givit henne den blicken för det äkta och oäkta" skriver modern om dottern Edith.

Edith Södergran storhet har inte minskat med åren. Den finlandssvenska poeten gick bort 1923 men hennes poesi får hela tiden nya läsare, inte minst många yngre läsare.

BÖCKER

Jag är ett svärd

Edith Södergran

Ellerströms bokförlag

Fotnot: Edith Södergran begravdes i sin hemby Raivola i Finland. Genom freden i Moskva 1940 blev byn sovjetiskt territorium, och byn hör än idag till Ryssland. Ediths grav går numera inte att hitta.