Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ ska miljardspara på tre år

Annons

En miljard kronor. Så mycket ska SJ spara de kommande tre åren. Det kommer bland annat att innebära personalneddragningar, men enligt vd Crister Fritzson är det för tidigt att säga hur stora.

Det är en tuff situation. Vi måste agera snabbt för att stärka vår konkurrenskraft. Vi ser att vi har för hög kostnadsnivå i förhållande till vår omsättning, säger vd Crister Fritzson till Sydsvenskan.

Enligt tidningen riskerar mer än var tionde anställd på SJ att få sluta till följd av sparkraven. Men detta avfärdas av Crister Fritzson. I en skriftlig kommentar till TT uppger han:

"Alla kostnader inom hela företaget ses nu över, allt ifrån från IT-kostnader till avtal och produktionskostnader, och i det arbetet ingår också att se över SJ:s organisation. Det arbetet är inte klart ännu. För att klara av att spara en miljard kronor måste vi bli färre, exakt hur många är för tidigt att säga".

SJ tar nu upp sträckan Göteborg-Malmö på nytt med nya snabbtåg, men arbetar i hård konkurrens med en rad andra aktörer. Enligt Crister Fritzson är det absolut nödvändigt för SJ att stärka sin lönsamhet för att kunna fortsätta investera i fordon och hela verksamheten.

På facketförbundet Seko vill man avvakta närmare besked innan man drar några slutsatser om konsekvenserna av besparingarna.

Mer läsning

Annons