Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Situationen desperat i bombat Gaza

/
  • Palestinska brandmän försöker släcka branden vid ett medicinskt lager efter att en israelisk raket träffat en bensintank intill.

Samtidigt som Israel verkar förbereda ett markangrepp mot Gazaremsan fortsätter de utdragna luftangreppen mot området. Hundratals människor har mist livet och på Gazas sjukhus är situationen desperat.

Annons

Israeliska armén har i princip spärrat av ett område längs gränsen till den Hamaskontrollerade Gaza och förklarat det som ”stängd militär zon”. Där samlas bepansrade fordon i vad som kan vara uppladdningen inför en markoffensiv.

Journalister beordrades på måndagen också ut ur området, enligt militären för att inte i sin rapportering röja grupperingsplatserna.

– Vi gör det för att skydda våra trupper, uppger en militär taleskvinna för TT i Jerusalem.

Israeliskt stridsflyg utförde räder mot den Hamaskontrollerade Gazaremsan för tredje dygnet i rad. Bland annat förstördes en av Hamas departementsbyggnader och delar av Islamiska universitetet.

Enligt sjukhuskällor har över 345 människor hittills dödats. Många uppges tillhöra Hamas säkerhetsstyrkor men minst en var medlem i Islamiska jihad. Men också minst 57 civila, därav 21 barn, har fått sätta livet till enligt FN och sjukvårdspersonal.

Trots att attackerna sägs vara de våldsammaste sedan sexdagarskriget 1967 har militanta grupper avfyrat flera nya raketer mot Israel. En träffade staden Ashkelon och dödade en man – det andra israeliska dödsoffret sedan offensiven inleddes.

Nio skadade palestinier har fått lämna Gaza för vård i Egypten. Medicinsk utrustning ska också ha släppts in till sjukhus i Gaza.

Ännu finns dock över 1 550 skadade palestinier i Gaza och de massiva luftangreppen har gjort sjukhusens situation ohållbar. Det säger psykiater Iyad al-Sarraj på organisationen Gazas program för mental hälsa till TT på telefon från Gaza.

– De flesta kroppar som anländer till sjukhusen är helt sönderslitna. Ibland är det bara bitar och köttstycken som inte ens går att känna igen.

Många skadades i Israels inledande angrepp mot Gazas polisstationer. Men al-Sarraj säger att även många civila behandlas på sjukhusen.

– Det finns inte plats för så många skadade, dessutom saknas läkarutrustning och provisoriska operationssalar byggs i sjukhuskorridorer. Det behövs blod och det behövs personal. Allt saknas.

Enligt al-Sarraj är kampanjen för störta Hamasregimen inget annat än fullt krig.

– Det är krig i luften, på marken och till havs mot alla Hamas militäranläggningar och de palestinska myndigheternas byggnader. Men också människor, deras hem, moskéer och sjukhus drabbas.

Över hela världen trappas retoriken upp när anhängare till Israel respektive Hamas uttrycker stöd för parterna. I ett uttalande från Vita huset uppmanas Hamas att upphöra med raketbeskjutningen.

Samtidigt sade Hassan Nasrallah, ledare för en annan av Israels ärkefiender, libanesiska Hizbollah, att det palestinska folket borde resa sig och inleda ännu en intifada, ett uppror, som svar på Israels angrepp.

Mer läsning

Annons