Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista strömmingen rensad för Ingeborg på Wedins salteri

För Ingeborg Wedin har stora delar av livet handlat om surströmming. Som dotter till grundaren av Wedins salteri, Valle Wedin, föll det sig naturligt att även hon skulle förädla ”havets silver”. Nu har hon dock rensat, saltat och syrat klart. Företaget är sålt och Nordingrå har tappat sitt sista strömmingssalteri.

Sista strömmingen rensad för Ingeborg på Wedins salteri För Ingeborg Wedin har stora delar av livet handlat om surströmming. Som dotter till grundaren av Wedins salteri, Valle Wedin, föll det sig naturligt att även hon skulle förädla ”havets silver”. Nu har hon dock rensat, saltat och syrat klart. Företaget är sålt och Nordingrå har tappat sitt sista strömmingssalteri. - Än så länge vet jag dock inte vad som händer med produktionen. Salteriet är sålt till Gävle fisk, men de har ännu inte beslutat vart verksamheten ska flytta. Den kanske rent av blir kvar på orten, säger Ingeborg Wedin.Lite grann hoppas nog Ingeborg att så är fallet. Nordingrå är starkt förknippat med surströmming och att Kramfors kommun blir av med en gammal basnäring tycker hon är mycket tråkigt.- Under en tid fanns det salterier lite varstans i Nordingråområdet, bland annat på Mjällomslandet, i Näsviken och Bönhamn.Ingeborg Wedin har strömmingslaken i blodet sedan födseln. Hennes far startade salteriverksamheten 1936. Från början höll man till i Mjällom, men efter en brand i början av 50-talet flyttades salteriet till Häggvik.Ingeborg och hennes man Rolf började arbeta i faderns firma 1964 och i början av 80-talet anslöt sig även systern Ebba och hennes man Jan-Olof Nordenberg.Under 90-talet ombildades salteriet först till handelsbolag och sedan aktiebolag. Ingeborg och Ebba stod då som företagsledare.- När så Ebba gick bort förra året kände jag att orken började tryta. Dessutom inträdde jag redan för två år sedan pensionsåldern. Så vi tyckte att det var dags att kliva av medan vi fortfarande hade något smör kvar i huvudet, skrattar Ingeborg Wedin.Att sälja ett salteri tillhör inte de lättaste sakerna och när Gävle fisk visade intresse föll det sig naturligt att avsluta den yrkesverksamma banan.- Jag har hjälpt till lite grann med årets produktion, men inte mycket. En kille från den nya ägaren har varit här i sommar för att lära upp sig, det är Jan-Olof som stått för den utbildningen.Wedins salteri och Höga kusten surströmming som varumärke kommer dock att leva kvar. Surströmmingsreceptet, det annars så hemliga, är nu i nya händer.- Jag önskar de nya ägarna lycka till och vill samtidigt tacka alla trogna kunder vi haft genom åren. Ann-Cathrin Granbäck